starý blog od r. 2009

Vegetariánská (veganská) paštika z červených fazolí se sezamem a sušenými rajčaty

Mám ráda luštěniny, různorodost jejich tvarů, barev i chutí. Vždy jich vařím větší množství najednou (lze i v tlakovém hrnci), protože pak vedle polévek, luštěninových gulášů a pod., mi vždy zbude troška i na různé luštěninové pomazánky.

Zde je recept na jednu z nich. Červené fazole chutnají po oříšcích, mají lehce zemitou, rustikální chuť, která se dobře snoubí s silnou chutí sušených rajčat a pikantní křupavostí sezamových semínek.
Pokud sezam opražíme a smícháme se solí, získáme tzv. gomasio – velice zdravé ochucovadlo – o gomasiu příště)

Luštěniny i sezam jsou zdrojem cenných živin, díky svému složení je tato paštika vhodná i pro vegetariány a vegany (pokud vynecháme tortillu jako přílohu).

  • 2 šálky vařených červených fazolí
  • 3 lžíce sezamových semínek – 2 do paštiky, 1 na závěrečné posypání
  • sůl
  • 2 kousky sušených rajčat – lze použít suchá rajčata, i rajčata naložená v oleji
  • olivový olej, nebo olej z naložených rajčat, pokud je použijeme
  • voda nebo vývar z fazolí
Uvařené fazole spolu s rajčaty umixuji ponorným mixérem na hladkou pastu. Bude potřeba přidat tekutinu. Používám vývar z fazolí, pokud nemám, stačí obyčejná voda. Přidám olivový olej nebo olej z naložených rajčat a prošlehám spolu se sezamem. Ochutím solí.
Podávám posypané sezamem v malých mističkách jako předkrm s rozpečenou tortillou. Se zeleninovým salátem může jít i o malý oběd nebo večeři.

One Comment