Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

ShinHan Professional Water Color – na asijskou notu počtvrté

Dnes bych vám ráda ukázala korejské akvarely ShinHan Professional Water Color.

V předchozích článcích jsem vás seznámila s několika značkami, které mi za těch 17 let, co se akvarelu věnuji, prošly pod rukama. Ještě chytám článek o dalších barvách, např.  UMTON, Bílé Noci, Schmincke Horadam, Van Gogh… Prostě bych vám ráda i tady na blogu ukázala něco málo z toho, co se dozvídají lidé, co ke mně přijdou na kurz :).

Prozatím jste si mohli o akvarelu přečíst:

Teď ale zpět k barvám ShinHan Professional Water Color.
Jsou v tubách. Což může leckoho možná vyděsit, protože si vzpomene na zatvrdlé tempery na školní výtvarce, matné barvy a spoustu nepořádku kolem. 🙂 To ale o akvarelech vůbec platit nemusí.

Barvy jsou zabaleny v pěkné a pevné krabičce. Na první pohled na mě udělaly dobrý dojem :).

Akvarely v tubách

ShinHan Professional Water Color jsou korejské akvarely. Možná od ShinHan znáte markery TOUCH TWIN. Já osobně jsem si v prvním momentě vůbec neuvědomila, že jde o stejnou značku. 🙂
ShinHan má tři řady akvarelů, jak jsem zjistila z jejich webu, školní – oni uvádějí „studentské“  SHAMI Water Colors (24 základních barev), Professional Water Colors (30 barev, zhruba polovina je monopigmentní) – pobavilo mě, že u těchto barev uvádějí: „for discerning artist“ 🙂 a nejvyšší řadu, PWC, Extra Fine Watercolors (84 barev).U nás je k dostání pouze řada ShinHan Professional Water Color.

ShinHan Professional Water Color, sada 30 barev. Tubičky 7,5 ml.
K objednávce jsem dostala ještě letáček s doplňujícími informacemi. Musím říct, že tak detailní dokumentaci jsem u barev už dlouho neviděla!

Zadní část letáčku s informacemi  o složení a světlostálosti.

Veškeré potřebné údaje jsou i přímo na tubách:

  • světlostálost
  • použitý pigment
  • název barvy
  • úroveň krytí
Přední strana tubičky s kódem barvy podle výrobce, názvem barvy a stupněm krytí a světlostálostí.
Zadní strana tubičky mimo jiné obsahuje kódy použitých pigmentů.

Aby bylo jasné, co který symbol znamená, v letáčku jsou i názorné vysvětlivky (pro ty, co se v problematice neorientují):

Podrobně rozepsané informace.

Vzorník

Jako u všech nových barev, i tady jsem si nejdřív vyrobila vzorník. Papír jsem zvolila Canson „C“ à grain. Není sice úplně na akvarel, ale já ho moc ráda používám, má příjemný tón i strukturu  a když se to nepřežene s vodou, pracuje se na něm moc dobře.

Protože tubičky není potřeba prorážet, mohla jsem hned začít s testováním. Barvy jsem si předtím rozdělila do skupin podle odstínů. Myslela jsem, že budu muset použít paletu a přípravu barev, ale nakonec jsem je nabírala špičkou štětce přímo z tuby, barvy mají krásnou konzistenci.
Barvy jsou živé a dobře se s nimi pracuje.

Postupně jsem se „probojovala“ všemi 30 barvami. Na vzorník si nanáším barvu jak v plné sytosti, tak i naředěnou, abych viděla, jak se barva chová ve vztahu s vodou.

Hotový vzorník.

Jak sami vidíte, jde o velmi pěkné barvy, já oceňuji bohatou škálu červených a zelených odstínů, kterou využiji pro botanickou ilustraci.

A hodnocení?

+ pěkné a elegantní balení
+ tuby 7,5 ml
+ dobře zpracované popisky
+ široká škála barev, i pro nás nezvyklejších odstínů
+ příznivá cena
+ na výběr z více sad
+ snadné míchání a ovládání barev
+ jasné barvy
+ velmi dobře pigmentované
+ výborná rozpustnost ve vodě
+ dobře se pokládají na papír
+ barvy lze použít i po zaschnutí
+ některé odstíny monopigmentní
+ některé odstíny krycí
– nižší světlostálost u některých odstínů
– nutno používat paletu

Shrnutí:

Jde o velmi dobré a dobře ovladatelné barvy, protože však všechny odstíny nemají nejvyšší deklarovanou světlostálost, může se stát, že se v horizontu let na malbě změní (vyšisují). Barvy Shin Han bych ale hodnotila velmi kladně, ve srovnání s evropskými akvarely určitě obstojí. Já osobně bych jim dala přednost před jinými akvarely v tubách studentské či nižší úrovně (Reeves, Pebeo, Cotman).

4 Comments

  • Jitka

    Dobrý den, děkuji za upozornění. Na Moráni dost často nakupuji a musím se přiznat, že když jsem tam byla před sepsáním článku (březen 2018), PWC jsem tam neviděla, pouze Bílé noci v tubách. Možná je naskladnili až později, nebo je mají jen na e-shopu?

  • Janavalovesgarden

    Nakupovala jsem na e-shopu.
    Barvy jsou překvapivě skvělé , mám srovnání s akvarelem Horadam, W&N (umělecké) a Sennelier. Ta cena je neskutečná… Rozhodně stojí za vyzkoušení. Jana

  • Jitka

    Jano, dobrý den. Děkuji za zastavení. I já jsem z barev nadšená. Poměr "cena/výkon" úžasný. Krásná den!