Akvarel s Jitkou - techniky,  Akvarel s Jitkou - ze zákulisí

Akvarelová alchymie pro Alchymystique

Když mi loni napsali z Alchymystique, že by měli zájem o spolupráci, udělalo mi to velkou radost a samozřejmě jsem přijala.

U Alchymystique  najdete kvalitní éterické oleje, jak jednodruhové, tak míchané v účinných směsích – Elixírech. (Jestli Alchymystique neznáte, určitě se podívejte na jejich stránky, nejen, že mají opravdu kvalitní a zajímavé produkty, ale i jejich prezentace je vymazlená do posledního detailu.)

Jako holka z vesnice jsem pořád někde trhala nějaké kytky, když jsem se chtěla nasvačit, stačilo se proběhnout po zahradě a natrhat si, na co zrovna byla chuť. Na procházce jakbysmet. To, co je teď v trendu – a já jsem za to moc ráda – my jsme znali a brali jako samozřejmost. Štovík, mladý řebříček, šťávu z květů hluchavek, hložinky, šípky, slézový chlebíček … to všechno, a mnoho dalšího, jsme si trhaly a jedly s holkama už od mala při lítání venku a nepřišlo nám na tom nic divného.
Moje městské děti to už mají jinak, většinou se diví, co že se chystám jíst :). Alespoň, že pijí bylinkové čaje a neprotestují proti užití éterických olejů.
Jednou z posledních ilustrací, kterou jsem pro Alchymystique připravila, je heřmánek římský (rmenec sličný). Já osobně mám heřmánek moc ráda, piji ho v čaji, nebo si s ním přelívám vlasy, dělá mi dobře. Může se ale stát, že jste na pravý heřmánek alergičtí, proto byste mohli zkusit heřmánek římský, ten by tolik alergizovat neměl.
Protože všechny ilustrace pro Alchymystique připravuji tradičním akvarelem, kde se nepoužívá krycí běloba, musím od začátku práce počítat s místy, která mají zůstat bílá. Na květech heřmánku nebo i víčku lahvičky to není nic obtížného, prostě maluji okolo určených míst. V případě nápisu na etiketě by to bylo složitější. Tam jsem si na pomoc vzala maskovací kapalinu a její pomocí budoucí bílá místa ochránila.
Přes vymaskovaná místa se dá bez problémů malovat, po zaschnutí barvy se kapalina odstraní a provedou drobné korekce. Dobrý trik, že? 🙂
Hotová ilustrace po doladění grafikem.
Fotka uživatele Alchymystique.