Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze,  Akvarel s Jitkou - techniky

Kvašové barvy – v tubách nebo pánvičkách?

Jestli se zajímáte o malbu vodovými barvami, určitě jste narazili na pojmy akvarel, tempera a kvaš. Pokud se pohybujete v zahraničních vodách, kvaše najdete pod názvem gouache.

Dnes se podíváme na zoubek právě kvašovým barvám.

Co je to tedy kvaš – kvašové barvy?
 
Úplně zjednodušeně řečeno, jde o vodou ředitelné barvy, které jsou – na rozdíl od akvarelu, který je po zaschnutí transparentní a jasný – krycí a sametově matné. Možná je znáte pod názvem plakátové barvy.
 
Co se týká složení, základem jsou samozřejmě pigmenty, které jsou, stejně, jako u akvarelu, pojeny arabskou gumou, navíc  ale obsahují krycí bělobu. Kvašovými barvami nemusíte malovat jen na bílý papír. Protože jsou krycí, můžete malovat i na barevný podklad. (Na obrázku je květinový vzor namalovaný na jemně žlutém papíře.)
 
 

Jaké kvaše si vybrat?

V kvalitním provedení si můžete vybírat z barev v tubě, pevných bločcích (tablety, pánvičky), nebo si můžete zakoupit kvašové barvy v kelímku.

Tuby

Pokud si koupíte kvašové barvy v této formě, odolejte pokušení nechat je zaschnout ve větší vrstvě na plastové paletě, jako to cíleně dělám s akvarelovými barvami v tubě. Barvy po zaschnutí popraskají a z palety vám vypadají… Nic, o co byste stáli.
Naopak, pěkně mi drží – i po zaschnutí – v prázdných pánvičkách od akvarelových barev a na porcelánové paletě 🙂 Toho využívám na cestách.
 
 
U nás jsou běžně k dostání kvaše různých značek, sama mám vyzkoušené např. Pebeo, Daler Rowney, nebo třeba Umton.
 
Tady můžete trochu váhat, protože u barev Umton v české verzi názvu uvádějí, že jde o mistrovské tempery, v anglické verzi jsou barvy značeny jako „designer gouache“.
 
 
 
Pebeo má v nabídce několik kvalitativních úrovní kvašových barev: studio, extra fine. 
 
 

Pánvičky (pevné tablety)

Velice pohodlné na použití jsou kvašové barvy v pevných tabletách. Kdysi, někdy v  90. letech, jsem moc ráda používala modelářské – krycí – vodové barvy. Teď něco podobného vyrábí Koh-i-noor, pod názvem „umělecké krycí vodové barvy“. Klidně po nich sáhněte, jsou docela fajn a cena je vcelku příznivá.
 
 
 

Jestli chcete vyzkoušet něco jiného (jinou značku) a nevadí vám pořídit si něco trošku dražšího, zkuste sáhnout po kvašových barvách značky Caran d’Ache, nabízejí barvy v praktickém pouzdru s paletkou a štětcem.

Vybírat můžete z barev žákovské úrovně (school) a vyšší umělecké (studio), nejvyšší kvalita barev – mistrovská – se sem podle mého pátrání – nedováží. (Pokud máte jiné informace, budu moc ráda za doplnění.)

Kelímky

Velice dobré kvašové barvy v kelímku si můžete pořídit např. Master Class od značky Nevskaya palitra. Stejně, jako při práci s barvami v tubách, budete potřebovat nějakou paletku, na které si budete barvy míchat a ředit. 
 
 

Akvarel nebo kvaš?

Jak je používat? Určitě hlavně s radostí :). Ne, teď vážně: stejně, jako říkám na kurzech, pokud už doma nějaké barvy máte – i když jsou třeba ze školního výtvarného kufříku vašich dětí – určitě je popadněte a zkuste si malovat. Radila bych přinejmenším dokoupit kvalitnější štětec, přeci jen, ty školní obvykle za moc nestojí.
 
Akvarel
Moje srdeční záležitost. Barvy jsou jasné, transparentní, krásně se prolínají.
Je potřeba počítat s tím, že nekryjí.
 
 
Kvaš
Když potřebuji „silnější barvu“ s krycími schopnostmi. Třeba při malbě na barevný podklad. Umožní neuvěřitelnou detailnost práce.
A bonus: i kvašové barvy lze používat lazurním způsobem…

 

 

Dost často obě techniky kombinuji. Je to snazší, než se může zdát. 
 
 
Pokud máte pocit, že byste raději malovali „pod dozorem“, můžete se zúčastnit některého z kurzů, které pro vás pořádám v Praze a nebo zkuste můj online kurz.