Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Koh-i-noor, umělecké tuše, které ráda používám

Když už tu máme říjen, který je pro ilustrátorský svět ve znamení Inktoberu, napadlo mě, že bych vám napsala něco o tuších, které používám. Víte, já radši maluji než kreslím, a tak tuše používám spíš k malbě. Vlastně, hodně podobně, jako akvarel.

Nejdostupnější tuší u nás je asi klasická černá tuš od Koh-i-nooru. Tou jsme kreslili a malovali už na základce, pamatujete?

Vedle školních tuší ale Koh-i-noor nabízí i vyšší řadu kvalitnějších tuší, tuše umělecké.

Vedle širší škály odstínů – nyní mají úplně nové, krásné!! – by tuše měly být kvalitnější, s vyšší světlostálostí.

S novými odstíny přišel i redesign obalů, plastové lahvičky vypadají trošku jako broušené a i krabičky dostaly nový kabátek. Protože tuše obsahují šelak, neměly by přemrznout. (Jak napovídá přeškrtnutý tučňák na spodní straně krabičky :)).

Díky šelaku jsou tuše lesklejší a hutnější, a také po zaschnutí voděodolné. Před zaschnutím je lze ředit i míchat mezi sebou. Já s nimi pracuji téměř stejně, jako s akvarelem. Jediná odchylka je v tom, že po zaschnutí už nelze do namalovaného zasahovat.

Stejně jako u ostatních barev, i u tuší jsem si udělala vzorník. U každého odstínu mám název, světlostálost, transparentnost.

Víčka jsem si pro lepší orientaci označila barevným štítkem.
Protože mám zkušenost, že metalické odstíny potřebují opravdu důkladně protřepat, do lahviček si přidávám malý korálek, který zaručí při protřepání opravdu důkladné promísení pigmentů. (Na obrázku dole je zlatá tuš značky Winsor & Newton, nahoře zlatá tuš od Koh-i-noor, ještě ve starší lahvičce.)
Za sebe mohu říci, že se mi nové odstíny tuší moc líbí, vyhovuje mi hlavně škála modrých a tyrkysových odstínů.
Zelené si, stejně jako dosud, budu ještě upravovat sama, lehkým přídavkem okru, abych ztlumila tu jásavou zelenou, kterou osobně moc nemusím :).
Na posledním obrázku jsou pro porovnání vzorníky tuší Winsor & Newton (nenechte se zmást označením „ink“) a uměleckých tuší Koh-i-noor.
Jak sami vidíte, tuše jsou bez problémů mísitelné, snadno si můžete namíchat vlastní odstíny.