Akvarel s Jitkou - techniky,  DIY - vyrobte si

Jak na to – perfektní pomocná skica pro akvarel

Bojíte se malovat barvami přímo z volné ruky? Skica pro akvarel vám poslouží jako záchranný kruh 🙂 a povede vás při dalším malování.

Mám moc ráda malování bez předkreslení, kdy tvary modeluji přímo štětcem, je to jako malé dobrodružství. Bez předkreslení maluji hlavně jednodušší, ne tak členité motivy. U složitějších kompozic a námětů se spoustou detailů si nejdřív skicuji. To mi pomůže si téma víc promyslet a rozvrhnout.

Dobře připravená skica slouží jako vodítko pro další práci. Pomůže vám se v akvarelu neztratit.

Pojďte se podívat na 3 způsoby, které se osvědčily mně.

Téměř neviditelná skica pro akvarel

Skica, kterou nakreslím jen lehce tužkou, nebude pod barvami vůbec vidět. Používám tužku 4 nebo 5H a maluji opravdu hodně zlehka. (Na ukázkovém obrázku je skica tužkou č. 3, tvrdší tužku byste opravdu neviděli.)

skica pro akvarel, tužka

Skica, která zmizí

Jako úplné kouzlo funguje skica nakreslená akvarelovou pastelkou podobné barvy, jakou pak použijete v akvarelu. Vodou rozmyvatelná pastelka se při malování rozpustí a splyne s vaší malbou.

skica pro akvarel pastelkou

Přiznaná skica – rychlý sketching – kolorovaná kresba

Když už na papíře je, proč ji nepřiznat? Výrazná skica v kombinaci s akvarelem působí svěže a zároveň klasicky. Tenhle způsob malby se hodí na malování rychlých obrázků kdekoli jste, třeba na cestách nebo v kavárně. Při troše tréninku jde pár tahy zachytit cokoli. Ne nadarmo se Urban Sketching těší v poslední době tak velké oblibě.

Tužka, fixa nebo tuš?

To záleží na vás :). Tužka má spíš jemnější stopu a kreslíme s ní většinou už od dětství. Takže víte, co od ní čekat. Oproti fixe nebo tuši má tužka tu výhodu, že jí můžete snadno vygumovat a opravit případné chyby.

Fixa může být voděodolná, nebo obyčejná, ta obyčejná se vám při vybarvování akvarelem rozpije, to ale vůbec nemusí být na škodu! Vzniknou tak zajímavé efekty. Tloušťku hrotu fixy si zvolte podle svého vkusu. Já ráda používám velmi tenkou fixu s jemnou stopou, nebo fixu s flexibilním hrotem. Ta dodá obrázku dynamiku.

skica pro akvarel, fixa

Fixou můžete skicovat přímo, ale jestli si nejste moc jistí v kramflecích, obrázek si nejdřív načrtněte tužkou. Ty správné linky pak obtáhněte fixou. Vybarvěte podle svého vkusu. Moc pěkně vypadají jemné rozpité barvy.

Tuš je prostě ilustrátorská a kreslířská klasika. Vyžaduje trochu cviku a kázně. Zaslouží si proto samostatný článek, stejně jako skicování přímo štětcem a akvarelovou barvou.

Tak co, vybrali jste si, který způsob se vám líbí nejvíc? Ať už dáte přednost jemné lince, nebo zvolíte výraznou fixu, věřím, že teď už pro vás nebude skica pro akvarel takovou záhadou.

skica pro akvarel

Se skicou pracujeme na kurzu Botanický akvarel, ale i při malbě kávou.