Setkávání s tvořivostí

Setkávání – Lenka Blažková, Lenka Blaza

Po minulém Setkání s Maruškou, se půjdeme podívat do dílny k Lence. Ta pod značkou LENKA BLAZA tvoří české autorské šperky. Jestli mě čtete už delší dobu, možná jste si všimli zelených stolů, na kterých jsem fotila obrázky ze starších kurzů. Za tyhle úžasné stoly může právě Lenka Blažková.

Lenka Blažková - Prsten denně

S Lenkou jsme se potkaly a poznaly na Fleru v rámci akce Prsten denně. Chystám se o tom do budoucna napsat víc a taky o tom, jak jsem malovala tarot, ale teď zpět k Lence. Tou dobou se Lenka prezentovala pod názvem Modrý květ a zakládala stejnojmenný ateliér, kam mě pozvala jako lektorku. V ateliéru se sešla parta kreativních žen, učily jsme pájený šperk, suché i mokré plstění, drátování, paličkování a šitou krajku, výrobu mýdla, akvarel a ruční výrobu razítek.

Setkávání - Lenka Blažková

Lenko, my dvě se už známe docela dlouho a tvůj příběh znám, ale prozraď čtenářům, jak se ekonomka Lenka Blažková dostala ke šperkům?

Od dětství jsem vykazovala jisté známky výtvarného nadání.  Přesto nejsem vystudovaná výtvarnice. Mám ekonomické a pedagogické vzdělání. Výrobě šperků a artefaktů se věnuji profesionálně přibližně od roku 2009. Musela jsem ujít dlouhou cestu, než jsem si konečně uvědomila, že mám dost odvahy na to, abych se osamostatnila a začala se věnovat té činnosti, která mě doopravdy naplňuje a baví.

Tvorbě jsem se začala věnovat ještě při zaměstnání.  Na šperky jsem měla kladný ohlas, tak jsem svou živnost začala rozvíjet. Zkrátila jsem si pracovní úvazek, představila se na prvních výstavách a najednou bylo jasné, kam chci směřovat. Že chci konečně dělat to, co mě baví a po celém tom dosavadním „seriózním“ zaměstnání se věnovat výtvarné činnosti.  Do této doby mám za sebou 17 samostatných a společných výstav. To je důkaz toho, že jít si za tím, co vás baví, lze kdykoliv a že poslouchat svou intuici je dobrá cesta. ☺

Nejraději pracuji volnou tvorbou a intuitivním způsobem tvoření, které pro mě znamenají svobodný umělecký projev.  Ráda experimentuji s různými technikami, které mi umožňují zajímavé kombinace a nečekané efekty. 

S budováním mé značky vznikla nutnost prezentovat se také v internetovém marketingu. Musela jsem se naučit sebeprezentaci, ovládat k tomu patřičné nástroje, založit si webové stránky a e-shop.

Lenka Blažková - Lenka Blaza

Co pro tebe znamená kreativita?

Těžká otázka. ☺ 

Být kreativní pro mě znamená mít svobodnou představivost. Kreativita je tvořivý proces, jistý způsob objevování a nalézání, který umožňuje tvůrčí činnosti.

Pokud dlouho pracuji stereotypně, cítím potřebu občerstvit smysly. Když změním činnosti, nebo prostředí, když mé oči a mozek začnou vnímat nové vjemy, cítím, že je to osvěží, oživí. Proto je dobré chodit třeba na procházky, jezdit na výlety, navštěvovat výstavy. Dalo by se tedy říci, že stereotyp ničí kreativitu. 

Jak jsi na tom s akvarelem?

(Lenka u mně byla na kurzu akvarelu :))

V Lidové škole umění, ještě na základní škole, pod vedením akademického malíře a grafika Karla Šafáře, jsem se věnovala spíše kresbě, než malbě. Nenechala jsem si ale ujít tvůj kurz akvarelu, kde jsme malovali krajinu. Bylo to zábavné a někde doma mám ještě schovanou svou namalovanou krajinu z kurzu ☺ 

náhrdelník Lenka Blaza

Mohla bys, prosím, popsat, jakou techniku používáš pro tvorbu svých šperků lenka blaza?

Asi před 10 lety jsem objevila kurz na zpracování kamene do šperku. Protože odjakživa miluju všechny kameny, i ty úplně obyčejné nešperkové, přihlásila jsem se. S nadšením jsem si nakoupila potřebné vybavení a rychle jsem přišla na to, co všechno jsem se tam vůbec nenaučila. A tak jsem na sobě začala pracovat, zdokonalovala se v technice, vymýšlela jsem výrobní postupy, sháněla studijní materiály, poznávala lépe vlastnosti kamenů, zjišťovala, jaké jsou vhodné teploty, chemikálie a nářadí pro zpracování. Nyní vyrábím unikátní technikou měkkého pájení cínu. Ten kombinuji s korálem, perlami, drahými kameny, fosiliemi, exotickým dřevem a sklem. Mám ráda kontrasty materiálů. 

Nejvíc teď pracuji s dráty, s plechem a kovadlinou, pilníkem, kleštěmi a s nářadím vůbec, s páječkou, s chemickými roztoky. Zasazuji drahé kameny, leštím, brousím.  A k tomu potřebuji stále více dioptrií na blízko, dokonce uvažuji, že si koupím profesionální lupu. ☺

A když teď úplně odbočím od šperků, co máš ještě ráda? Vím, že ráda čteš, staráš se o zahradu…

Dříve jsem své výtvarné choutky chodila často uspokojovat například do Uměleckoprůmyslového muzea obdivováním tamních sbírek, zejména užitého umění.  Také mě baví například Joan Miró. 

Ale nejraději sedím v létě na zahradě a čtu si knihy.  Tam se na ně dokážu nejlépe soustředit. Oblíbených knih mám celou řadu, ty nejoblíbenější si nechávám ve své knihovně. Teď jsem právě dočetla od Petry Soukupové Nejlepší pro všechny. 

Jo a kromě Joana Miró taky Jakub Shikaneder! Ježiš mě teď napadá takových zajímavých umělců, co se mi líbí! Architekti, fotografové, výtvarníci! Ach jo, všechny je vyjmenovat nemůžu! 😀

Jestli jste si pozorně prohlíželi fotografie, na jedné z nich Lenka Blažková vyrábí obruč s perlami. Podobný náhrdelník mám a můžu potvrdit, že báječně sedí a skvěle se nosí!