Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Jak si vybrat papír na akvarel – akvarelový kreslící karton

Možná tomu nebudete věřit, ale pořádný papír na akvarel je pro malování skoro nejdůležitější. Můžete ošidit barvy a štětce, ale papír, který se vám pod štětcem drolí a trhá, ten vám malbu akvarelem dokonale znechutí.

O barvách na akvarel jste si už mohli přečíst v několika mých článcích. Psala jsem o různých značkách i podobách akvarelových barev, okolo papíru jsem zatím chodila skoro po špičkách. V následující sérii článků vás provedu papíry, které používám. Vysvětlím vám, podle čeho si papír vybírám já.

akvarelová čtvrtka 220gsm

Nejlepší papír na akvarel?

Často se mě ptáte, jaký je nejlepší papír na akvarel. Jaká značka, jaká gramáž? Na to vždycky
s úsměvem odpovídám, že nejlepší papír je ten, který vám vyhovuje a který máte zrovna doma po ruce :), protože můžete začít malovat hned!

Akvarelový papír zásadně ovlivní, jak vaše malba bude nakonec vypadat. Možná si pamatujete
z předchozích článků, že akvarelové barvy jsou transparentní a papír pod nimi více či méně prosvítá. Tón papíru a jeho struktura mají vliv na to, jak celá malba vyzní. Stejný motiv vypadá jinak na hladkém papíru a jinak na papíru s texturou/hrubším povrchem.

textura papír

Na obyčejném kancelářském papíru byste si moc akvarelových kouzel neužili, ale možná budete překvapeni, že kvalita nemusí jít ruku v ruce s cenou. Abych vás na začátek moc nevyděsila, jako první vám představím papíry cenově přijatelné. Ty, které stojí několik set za pár archů, si nechám na konec.

Podle čeho vybrat papír na akvarel?

V podstatě závisí na tom, jakým způsobem budete s akvarelem pracovat. Chcete si spíš kreslit tenkým štětečkem, dekorovat a vybarvovat? Může vám stačit i papír s nižší gramáží.

Jestli chcete ale barvu rozpíjet a malovat do mokrého podkladu, určitě sáhněte po gramáži alespoň 250, ideálně 300 gsm. Vedle nesáhnete, když použijete papíry s příměsí bavlny a lnu, nebo čistě bavlněné – obvykle jde o ručně vyráběné papíry, nebo papíry vyráběné strojově, které ruční výrobu imitují.

Papír na akvarel můžete mít v blocích (skicácích) nebo si pořídit pár jednotlivých archů.

Akvarelové bloky bývají často lepené po všech čtyřech stranách. Takový papír se při malbě nekroutí, po dokončení a zaschnutí malby papír jednoduše z bloku odříznete. Dejte si ale jen pozor, abyste si papír při odřezávání nepoškodili. Lepší než ostrý nůž je použít malířskou špachtli nebo příborový nůž či knihařskou kostku, jestli máte. Akvarelové bloky, lepené po všech stranách, nabízí mnoho výrobců.

Bloky s akvarelovým papírem vázané do podoby knihy výborně využijete jako cestovní skicák.

V zásadě můžete papír vybírat podle 3 hledisek:

  • složení papíru – celulóza, bavlna, len
  • gramáž – plošná hmotnost papíru. Číslo značí hmotnost papíru o ploše 1 m2. Pro přiblížení: kancelářský papír má gramáž 80, vizitky obvykle 250-350.
  • povrchová úprava – lisovaný za studena, lisovaný za tepla

O každém z hledisek budu psát postupně víc, teď vám ale představím papír, co možná máte doma:

Obyčejná čtvrtka – Kreslící karton akvarelový

Známe je všichni ze školy, koupit se dají v různých formátech a určitě vás nezruinují. Jsou ideální na první nesmělé pokusy s akvarelem nebo zkoušku barev. Já je používám jako „spotřební“ a „zkušební“ papír. Kdykoliv maluji, vždycky mám tuhle čtvrtku u ruky. (Podrobně o tom píšu třeba v seriálu pro časopis Kreativ.)

Nejlépe se mi osvědčily čtvrtky gramáže 220 z papíren Brno. Ty nakupuji ve velkém a po celých balících. V dostatečném množství je máte také k dispozici na kurzech. Doporučuji je nakoupit po kusech (ne lepené ve skicáku). Pokud je budete objednávat, ohlídejte si gramáž papíru. V Brně vyrábějí i papír stejného označení (Kreslící karton akvarelový), který má ale gramáž pouze 180 gsm.

Kdysi jsem omylem objednala papíry od jiného výrobce a vůbec se nedaly použít. Barvy se propíjely papírovinou ve zvláštních flecích, a to i při velmi malém množství vody.

Když dobře vybalancujete množství vody a máte už s akvarelem nějakou zkušenost, i obyčejná čtvrtka vám může obstojně posloužit i na větší práce.

(O papírech, které jsou na akvarel vhodnější a víc vydrží, si povíme někdy příště.)

papír na akvarel

Díky příznivé ceně nemusíte mít obavy z toho, že zkazíte dražší papír 🙂

Ve výběrové složce papírů na akvarel najdete různé typy a gramáže papírů, některé byste jen těžko kupovali po jednotlivých arších.