Setkávání s tvořivostí

Setkávání – Jana Kleinová

Tohle povídání bude trošku jiné, chci vám na něm ukázat, že kreativní můžeme být opravdu všichni. A vůbec nemusí jít jen o malování. Mám velkou radost, že Jana souhlasila, že se přidá do cyklu Setkávání. Po přečtení rozhovoru mi určitě dáte za pravdu, že Jana má skutečně zajímavé koníčky!

Jana není umělkyně, ani výtvarnice. Už několik let ke mně dochází v různě dlouhých intervalech na kurzy akvarelu různého zaměření. A protože Jana má prostě styl, na kurz dorazila s lahví dobrého vína 🙂

Co pro tebe znamená kreativita?

Miluji být kreativní. Kreativitu vyhledávám nejen ve tvoření, kterému se věnuji ve volném čase, ale i ve své práci. Nedovedu si bez ní představit zajímavý projekt.

Jana - akvarel

Na akvarel se tě asi ptát nemusím, ale co jiná výtvarná tvorba?

Vždycky jsem se věnovala nějaké umělecké tvorbě. Ze začátku jsem preferovala malovat olejem. Jako technika mi vyhovovalo, že kam ho umístím tam ho najdu.

Jenže doma si člověk v jedné místnosti moc olejem malovat nemůže, pokud nechce čichat výpary z ředidla, a tak jsem hledala techniku, kterou budu moct dělat doma.

Kamarádka mi doporučila tvůj kurz, kde jsem se seznámila s širokou škálou různých technik, jak s akvarelem pracovat. Navíc jsem si řekla, že je na čase nebýt pořád ten, kdo řídí veškerou cestu barev a využít pro mě arteterapeutického prvku toho, že nemám na papíře vždy nad vším plnou kontrolu.  Díky tvým kurzům jsem se do akvarelového světa zamilovala od prvního kurzu a za to bych ti, Jitko, chtěla moc poděkovat:-)

Takže jsem absolvovala několik tvých kurzů v různých ateliérech. Na začátku jsem objevila skryté možnosti akvarelu a teď už chodím proto, že na kurzech vládne příjemná kreativní nálada, ve které se mi tvoří lépe, než doma samotné. 

Stejně jako já jsi milovnicí koček a je to znát i na obrázcích

 Kuretake gansai tambi

Je to tak, momentálně jsou moji inspirací kocouři, které hlídám. A taky různí tvorové od brouků, motýlů, ptáků, po přírodní motivy, jako jsou květiny a rostliny.

Pověz nám něco o další zajímavé technice, které se věnuješ

kočka akvarelem

Mou zálibou je japonská kaligrafie. Od toho se odvíjí i výběr pomůcek, které používám. Velice mi vyhovuje malovat akvarel japonskou značkou Kuretake Gansai Tambi, které se chovají více jako tuš a krásně se rozpíjejí. Stejně tak se snažím najít pro mě vlastní techniku, která spočívá ve tvoření obrázku, na kterém je nějaký detail propracovaný (například oko) a ostatní už jsou jen linie a rozpité stopy, které dotváří podstatu malovaného objektu. Styl takové malby je blízký tomu, jak malují umělci v japonské nebo čínské tvorbě. (pozn. I já mám tento styl moc ráda 🙂 a ráda vám ukážu, jak na to.)

A co Jana, tanečnice?

Miluji tanec a intenzivně se věnuji Swingu – Balboe a Lindy hopu, závodně jezdím na plachetnici a ráda čtu například tvorbu  Haruki Murakamiho. Ten mne velice oslovil svou specifickou tvorbou. 

Co říkáte, stálo to za to? Jestli i vy máte zajímavý koníček, nebo umíte něco, co byste chtěli představit, napište mi, třeba jeden z příštích článků bude o vás!