Akvarel s Jitkou - techniky,  DIY - vyrobte si

Namalujte si podvodní svět akvarelem!

Malování společně s dětmi může být skvělou příležitostí, jak se příjemně zabavit a navrch něco krásného vytvořit. S prodlužujícími večery vám možná přijde vhod malá inspirace. Akvarel obohacený o koláž nabízí spoustu možností a variant, u nás doma bezpečně vedl vesmír a podvodní svět.

Stříhejte, malujte, lepte

S nadcházejícím podzimem si možná budete chtít připomenout krásné letní chvíle. Je jedno, jestli jste je prožili někde u rybníka, nebo u moře. Děti bude tvoření bavit, můžou malovat podle skutečnosti, nebo si vymyslet vlastní, fantazijní světy. Podvodní světy jsme s mými dětmi tvořili hned několikrát a vždycky s velkým úspěchem. Návod proto přináším i vám.

Podvodní svět budeme vytvářet kombinovanou technikou a chybět nebude ani můj milovaný akvarel.

Připravte si pomůcky

  • dvě čtvrtky formátu  A4 – použít můžete klidně tyto
  • vodové, akvarelové či anilinové barvy
  • štětce (s měkkým vlasem)
  • kuchyňská sůl – obyčejná nebo hrubozrnná
  • líh (stačí technický)
  • obyčejná tužka
  • voskovky
  • guma k případným korekcím
  • fixy, lepidlo v tyčince
  • malířská papírová páska (volitelně)

Ukážeme si na něm některé postupy používané při práci s akvarelovými barvami  a  vyzkoušíme si, jak jednoduše vytvoříte zajímavé efekty.

Pracujte na etapy

Aby se vám dobře pracovalo, je dobré si činnosti maličko naplánovat. V první fázi si vyrobíme pozadí: technikou mokrým do mokrého s použitím efektů solí a lihem se seznámíme se základními vlastnostmi vodových/akvarelových barev.

Ve druhé fázi – mezi tím, co bude pozadí schnout, si nakreslíme samotné figury – rybičky, víly (cokoliv děti napadne) a rostliny. Kresbu můžeme vypracovat tužkou či olejovým pastelem/voskovkou. Hotovou kresbu budeme kolorovat lehkou lazurou tak, aby kresba stále prosvítala. Použijeme-li voskovky, využijeme vlastností vodových barev k dalšímu efektu, totiž, že nepřilnou na mastný podklad.

Nejdřív moře – příprava papíru

Protože budeme pracovat s vodovými barvami  i poměrně velkým množstvím vody, připravíme si nejprve pracovní plochu, je vhodné použít nepromokavou podložku (starší igelitový ubrus), popř. noviny.

Pokud chceme pracovat jako profesionálové, můžeme si čtvrtku, na kterou budeme malovat pozadí, napnout na kreslicí prkno a zafixovat po obvodu papírovou lepicí páskou. Nemáme-li kreslicí prkno či jinou vhodnou desku (např. kuchyňský vál), můžeme použít i modelovací podložku, která se běžně prodává v papírnictví.

papír na akvarel

Vypnutím papíru snížíme jeho kroucení vlivem vlhkosti,  usnadníme si práci i následnou manipulaci a  navíc jako bonus získáme pěkné bílé okraje, které zvýší atraktivitu obrázku.

Kouzelné efekty akvarelem

Širokým štětcem namočeným do čisté vody navlhčíme celý papír a do mokrého podkladu začneme klást barevné skvrny. Střídáme barevné odstíny k dosažení požadovaného efektu – iluze podmořské hlubiny.

rozpíjený akvarel

Když jsme spokojeni s celkovým barevným laděním pozadí, začneme pracovat na vytváření efektů.

Na čistý štětec nabereme trochu lihu a jemným poklepáváním na násadku štětce kapeme líh do mokrých barev. Výsledný efekt připomíná vzduchovou bublinu nebo kapku vody. Líh barvu odpuzuje.

Do ještě vlhkého pokladu nasypeme trochu soli, sůl na sebe naváže vlhkost. Po důkladném zaschnutí sůl opatrně setřeme suchým štětcem a na místech, kde byla sůl, zůstane kresba podobná hrubému kameni, či lišejníkům.

efekty v akvarelu

Vlevo sůl, vpravo líh.

Zabydlete si svůj vodní svět

V této fázi máme pozadí hotové a můžeme se věnovat další části projektu: rybkám a rostlinkám.
Na druhou čtvrtku si obyčejnou tužkou nakreslíme rybičky,  chobotnice, delfíny nebo jiné vodní či mořské živočichy.

Některé části kresby vybarvíme voskovkami, tam potom vodová barva nepřilne.

Když jsme s kresbou spokojeni, můžeme začít vybarvovat lehkou vrstvou vodových barev. Až vodovky zaschnou, můžeme ještě fixami dokreslit detaily.

Hotové živočichy a rostlinky vystříháme a nalepíme na pozadí. Dbáme na to, aby pozadí bylo důkladně suché a zbytky soli odstraněny.

podvodní svět akvarel a koláž

Pak opatrně odstraníme lepicí pásku a máme hotovo.

Vlastně…

…nesmíme ještě zapomenout na podpis :-))