DIY - vyrobte si

Vlajka slaví sto let – relaxační omalovánky ke stažení

Jak jsem včera slíbila, dneska vám sem dávám omalovánky k odreagování. V námětu se mi spojilo stoleté výročí naší státní vlajky a povinnost nosit roušky. (Odkaz ke stažení omalovánek je na konci článku.)

vlajka a rouška

Všichni asi už víme, že rouška samotná nechrání ani tak svého nositele, jako spíš jeho okolí. Platí prostě: „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“. Tak je, prosím, nosme.

Svojí slečně jsem namalovala roušku jako vlajku, vy si jí samozřejmě můžete vybarvit úplně podle svých představ!

Vlajka má narozeniny

Včera měla naše státní vlajka stoleté narozeniny. Je docela zajímavé a poučné uvědomit si, co vlastně znamená. Společně s velkým a malým znakem, trikolórou, vlajkou prezidenta republiky, pečetí a hymnou patří nejrozšířenějším výsostným znamením našeho státu.

Modrý klín

Její barvy odkazují ke slovanskému původu. Bílá a červená jsou tradičními barvami českého království. Modrý klín, který vždycky sahá až do půli listu, byl přidán jako symbol Slovenska.

Věděli jste, že ale mohla vypadat úplně jinak? Třeba T. G. Masarykovi se nelíbila a chtěl místo klínu na vlajku přidat hvězdy.

V době svého vzniku (r. 1920) byla tehdy ještě československá vlajka jednou z prvních oficiálních vlajek na světě, která na sobě měla prvek klínu. Právě díky němu je na celém světě jedinečná a nezaměnitelná.

Také světoví odborníci na vlajky a prapory – vexilologové – vlajku hodnotí jako jednu z nejzdařilejších.

Omalovánky

My maminky, máme teď práce nad hlavu. Mezi šitím roušek a běžné péči o rodinu suplujeme navíc školu a školku.

Budu moc ráda, když si přesto všechno najdete chvilinku i na sebe a vymalujete si tenhle obrázek. Schválně jsem ho namalovala hodně holčičí.

vlajka a rouška omalovánky

Kdybyste si slečnu chtěli vytisknout a přímo na ni malovat vodovkami, je nutné zvolit takový tisk (ne inkoustová tiskárna) a papír, který snese kontakt s vodou.

Odkaz na omalovánky klidně přepošlete svým známým, o kterých víte, že by jim mohly přijít vhod, jen je, prosím, nepoužívejte komerčně. Jsou pro vaše osobní užití, ale to určitě víte ♥.

Kdybyste se chtěli s vymalovaným obrázkem pochlubit na sociálních sítích, budu moc ráda, když označíte, že jsou ode mně.

(na instagramu @jitkazajickova, na facebooku Jitka Zajíčková ilustrace)

Tak je uvidím a budu se moci radovat s vámi, jak se vám povedly.

Slečnu s rouškou jako omalovánky si stáhnete zde.

V odkazu najdete také skicu a omalovánky k videonávodu na malbu sněhuláka.

Ať se vám dobře maluje!