Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Roman Szmal Aquarius – recenze

Roman Szmal Aquarius je druhá značka akvarelových barev, které se vyrábějí v Polsku. Dlouho jsem po nich pokukovala. Jde o ručně vyráběné barvy, velká část granuluje. A to já moc ráda. Co ráda, miluju to! Taky proto si pro svoje akvarelové barvy přednostně vybírám granulující pigmenty.

Začátkem března jsem si na zkoušku objednala pár pánviček akvarelových barev Aquarius. Cena je vyšší, ale podle mého názoru odpovídá ceně za ručně vyráběný akvarel.

Barvy jsou plněné do plných – velkých – pánviček. Rozměr každé je 32 x 19 x 9 mm, a obsah barvy je 3 ml.

Roman Szmal Aquarius

Pánvičky na barvy Roman Szmal

Vy, co mě čtete delší dobu, už asi víte, že nemám na mysli nádobí do kuchyně, ale hranaté mističky, do kterých se plní akvarelové barvy.

Obvykle se můžeme setkat s víceméně standardizovanými rozměry pánviček. I když někteří malovýrobci ručně vyráběných akvarelů své barvy plní po starodávném způsobů do prázdných mušlí!

Nejčastěji se setkáte s tzv. půlpánvičkami (malé obdélníčky o obsahu 1,5 ml barvy) a nebo plnými pánvičkami – jako u barev Aquarius (větší obdélníčky o obsahu 3 ml).

Výjimkou jsou české akvarely Umton, které jsou tradičně plněny do čtvercových pánviček se zaoblenými rohy o obsahu 2,6 ml a barvy Gansai Tambi Kuretake se svými obřími pánvičkami.

Pigmenty

Roman Szmal má ve svém sortimentu 140 barev, většina z nich je monopigmentní. To znamená, že je barva tvořena jen jedním pigmentem. Osobně monopigmentní barvy vyhledávám i doporučuji na kurzech. Snadno se mísí a nedostanete z nich hned takovou tu hnědavou blátivou barvu.

Milovaná magenta

Mou hvězdou mezi pigmenty je PR 122 – výrazný fialovočervený (fuchsiový) odstín quinacridonová magenta. Světlostálá, silně barvící. Jeden z nejsilnějších fialových a červených odstínů, které v oblasti akvarelových barev můžete mít. Tuhle barvu mám moc ráda, nechybí ani ve škále barev, které si sama vyrábím a velmi často ji používám pro malbu květin.

Mimo to, že jde opravdu o krásný odstín, má fuchsiová barva, nebo chcete-li, magenta, také zajímavou historii. Původně šlo o anilinovou barvu, kterou vytvořil r. 1859 francouzský chemik F. E. Verguin a pojmenoval ji fuchsin podle barvy květů fuchsie, která zase své pojmenování dostala po německém botanikovi L. Fuchsovi. Verguin prodal barvu bratrům Renardovým, čímž se pěkně uzavřel kruh: „Fuchs“ znamená německy liška, stejně jako francouzské slovo „renard“.

Barvu známe dnes hlavně jako magentu – tenhle název dostala na počest vítězství v bitvě u Magenty (1859). Francouzsko-sardinská vojska zde porazila pod vedením Napoleona III. rakouskou armádu.

Magenta tedy nemohla za žádnou cenu chybět v mém nákupu. Byla jsem zvědavá, jak s ní Roman Szmal naložil.

pánvičky na akvarel

Barvy Roman Szmal Aquarius

Vybrala jsem si odstíny, které silně granulují a které vhodně doplní mou paletu barev. Protože si sama míchám „dusk“ akvarely – interně jim říkám „duhové“, byla jsem moc zvědavá hlavně na podobně se chovající barvy zn. Aquarius.

  • Olive Green Deep
  • Aquarius Green
  • Quinacridone Pink
  • Shadow Violet
  • Ocean Blue

Každá pánvička je balená ručně a na přebalu krásně vidíte, jak se barva chová na papíře. Nechybí ani pro profesionály tak důležité informace o pigmentech, světlostálosti, krytí, nebo o tom, zda pigment granuluje.

Omezená paleta a směsi barev

Protože si moc ráda míchám barvy, vyzkoušela jsem si, jak se barvy chovají ve směsích.

test do mokrého podkladu

Provedla jsem tradiční test do suchého a mokrého, aby pigmenty měly možnost ukázat, co v nich je.

vzorník akvarelu Roman Szmal

Jsem spokojená, co se týká granulace. Líbí se mi, jak je vybalancováno množství arabské gumy v receptuře, barvy se po zaschnutí nelesknou, jak se to u akvarelu občas stane.

Myslím, že barvy moc pěkně doplnily mou „pastelovou“ paletu.

Barvy Aquarius si můžete koupit přímo od pana Szmala, kdo nerad nakupuje ze zahraničí, barvy najde zde, na e-shopu Milujeme malování, kde jsem si je pořídila i já.