prirodni vodove barvy
Akvarel s Jitkou - výroba barev,  DIY - vyrobte si,  Hostem TV Nova

Domácí „vodové“ barvy z přírodních surovin

Ve spížích a ledničkách nám často dřímou poklady. Pojďme je společně objevit a připravit si úžasné barvy z přírodních surovin. Jako rozpouštědlo nám poslouží obyčejná voda.

Nemusíte se bát, že to bude nákladná zábava, postačí řepa, mrkev, nebo třeba ovocný čaj.

Nejde o vodové barvy v pravém slova smyslu, spíš o barevné roztoky, kterými můžete malovat stejně, jako inkoustem nebo hodně naředěnými vodovkami.

domácí vodové barvy

Výroba přírodních barev v pořadu Rady ptáka Loskutáka

Jsem moc ráda, že jsem tenhle zajímavý a zábavný způsob přípravy „vodových“ barev mohla ukázat i v televizi.

Záznam zde.

Hlídejte kyselost barvicího roztoku

V Loskutákovi jsem, mimo jiné, předvedla výrobu barvy z kurkumy a navíc ukázala kouzla, která kurkuma umí v závislosti na kyselosti nebo zásaditosti roztoku, ve kterém je rozpuštěna.

Jak si vyrobit vlastní inkoust z kurkumy – podrobný postup krok za krokem

Vyzkoušejte si podobný experiment třeba se šťávou (nebo odvarem) z červeného zelí a sledujte barevnou proměnu. Dětem se tyhle alchymistické pokusy budou určitě líbit.

barvy z přírodních surovin

Výroba barev za studena

V první řadě se nebojte experimentovat, můžete zkusit malovat silným čajem, roztokem instantní kávy, červeným vínem a nebo ovocným čajem.

barva z kávy

Barvicí směs si ale můžete připravit i z kakaového prášku, červené papriky nebo aktivního uhlí. Tyhle směsi budou fungovat i za studena.

Barvy z přírodních surovin za tepla

Pokud přípravě domácích barev budete chtít věnovat více času, můžete si připravit odvar z cibulových slupek (ten je skvělý i k barvení vajíček na Velikonoce), nebo vyvařit pokrájené červené zelí nebo špenát (opět využijete i k barvení vajíček).

prirodni barvy na vajicka

Vodové barvy z ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina hýří pestrými barvami. Kochat se můžeme bohatou škálou od žluté, přes oranžovou, k různým odstínům červené a fialové.

 přírodní barvy z řepy,mrkve a rajčete

Měkké plody můžete rovnou rozmačkat (borůvky, maliny, rajčata) a z plodů tak uvolnit barvivo. Jemnou zelenou dostanete třeba z rozmačkaných listů špenátu.

barvy z přírodních surovin

Škála barev, které takto můžeme získat, je opravdu široká, a já se jim proto budu postupně věnovat podrobněji.

Těm z vás, kteří se účastníte výzvy Akvarel s Jitkou – výzva 2020, může tenhle článek pomoci ke splnění zadání č. 8/10 „Vlastní barvy“.

#akvarelsjitkou_vyzva2020