Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Pastel Dreams nebo Nostalgia of Pastel?

Dvě značky, dvě různé sady pastelových barev. Zajímá vás, čem se liší tak oblíbené pastelové akvarely? Podívala jsem se na zoubek barvám Nostalgia of Pastel (Mungyo, Gallery) a sadě Pastel Dreams Watercolor Confections (Art Philosophy, Prima Marketing).

Pastel Dreams

Nostalgia of Pastel Mungyo

O Korejské značce Mungyo, resp. Gallery jste už u mně na blogu mohli číst několikrát:

Jde o značku s poměrně dlouhou tradicí (od roku 1945) a ve svém sortimentu má širokou škálu výtvarných potřeb. Osobně mám moc ráda i jejich pastely.

S paletkou pastelových odstínů Nostalgie of Pastel jsem vás již seznámila.

Dnes se podíváme podrobněji na složení barev po stránce pigmentů a porovnáme je se sadou Pastel Dreams v zahraničí tak populární značky Watercolor Confections (Art Philosophy).

Pastel Dreams Watercolor Confections

Pastel Dreams

Watercolor Confections je řada akvarelových barev Art Philosophy, značky Prima Marketing. Prima Marketing sídlí v Kalifornii a nabízí bohatou škálu výtvarných a kreativních potřeb. Vedle akvarelových barev Watercolor Confections, které spadají pod produktovou řadu Art Philosophy, má Prima Marketing ve svém portfoliu také suché pastely, vodovky, akvarely v tubách, papíry na akvarel a další.

Čím se liší pastelové sady Mungyo a Art Philosophy?

S paní Lucií, která v ČR akvarely Watercolor Confection nabízí, jsme se dohodly, že by bylo zajímavé se na tyhle barvy podívat blíž a konkrétně porovnat pastelovou sadu Pastel Dream s barvami Nostalgia of Pastel, Mungyo.

Když totiž vybalíte jednotlivé pánvičky z obalů, barvy vypadají naprosto stejně. Zabalené pánvičky akvarelů. První Mungyo,

druhé Art Philosophy. Barvy jsou v paletkách i stejně uspořádány.

Pastel Dream Watercolor Confections

Protože Mungyo už delší dobu používám, přerovnala jsem si sadu podle sebe. Nicméně, stále je vidět, že jde o stejný typ akvarelů. Tvrdé extrudované kostičky barev v plastových půlpánvičkách.

Barvy mají stejnou texturu, jakou jsem popisovala v hodnocení klasické sady Mungyo. Protože nemusí každému úplně vyhovovat, doporučovala bych si přečíst článek, kde najdete tipy, jak s těmito barvami pracovat.

Pastel Dreams

Textura barev typická pro Mungyo, hrubší a jakoby porézní v suchém stavu.

Pastel Dreams

Při pohledu v suchém stavu jsou barvy naprosto totožné. Udělala jsem si tedy vzorník.

Srovnání v mokrém stavu

K prvnímu seznámení jsem použila malý vzorníček přibalený přímo k barvám Art Philosophy.
K pořádnému seznámení s barvou ale nestačí.

Druhý test jsem provedla na papír Canson 250 gsm. Stejný, jako na vzorníky používám vždycky.

Pastel Dreams

Barvy se na papíře chovají téměř totožně a jsou mezi sebou zaměnitelné.

Pastel Dreams

Crimson (Art Philosophy) a Pyrrol Red (Mungyo)

Pastel Dreams

Rose (Art Philosophy) a Rose Madder Genuine (Mungyo)

Pastel Dreams

Pool Party (Art Philosophy) a Manganese Blue Hue (Mungyo)

Porovnání pigmentů

Vzhledem k tomu, že i první srovnání na papíře neukázalo žádné markantní rozdíly, podívala jsem se podrobněji na samotné pigmentové složení barev.

Mungyo má tradičně velmi dobře zpracovanou dokumentaci k barvám. Na každé barvě jsou uvedeny informace o použitých pigmentech, světlostálost, stupeň krytí. Tak to ostatně u barev, které se prezentují jako umělecké, má být.

Naproti tomu Art Philosophy Pastel Dream Watercolor Confections žádné takové informace neuvádí a i ze samotných názvů barev (Brown, Chocolate, Sea Dream) nic důležitého nevydedukujete. Tyhle populární názvy jsou typické pro hobby barvy, což samozřejmě není nic špatného, v mých očích je to ale trošku shazuje.

Zatím nechci být předpojatá, a tak různě po internetu hledám informace o pigmentovém složení a světlostálosti.

Pastel Dreams

Barvy jsem si otestovala vedle sebe a ke každé doplnila informace o pigmetech. Vzhledem k tomu, že výroba barev obou značek probíhá v Koreji, a vše nasvědčuje tomu, že ve stejné továrně, nečekala jsem příliš velké rozdíly ve složení.

Pastel Dreams

Bohužel, v současné době akvarelového boomu není nic zvláštního, když si známá značka zadá výrobu do zahraničí (je to stejné jako u textilu, například).

Monopigmentní a vícepigmentní akvarely

Na co jsem se zaměřila a proč je to tak důležité? Složení akvarelů přímo ovlivňuje to, jak se budou chovat na papíře a jak se vám s nimi bude pracovat. Každý pigment má své vlastnosti (krytí, světlostálost, granulace). Osobně si barvy ráda míchám a proto dávám přednost barvám, které pokud možno obsahují jeden pigment. (Mluvím o tom i zde, ve videu.)

Mám pak větší volnost v tvorbě vlastních odstínů a nehrozí, že mi vyjde matná a nehezká směs. Anglicky často označovaná jako muddy, bláto.

Pastel Dreams

Obě pastelové sady obsahují několik monopigmentních odstínů. I když barvy na papíře vypadají skoro totožně, liší se složením pigmentů – např. Art Philosophy Lemonade a Mungyo Salmon Pink.

Osobně bych dala přednost akvarelům Mungyo, barvy obsahují nanejvýš 3 pigmenty, ne 4, jako u Art Philosophy.

Které si vybrat?

Oboje barvy jsou uložené v praktickém kovovém boxu s kroužkem na palec, který usnadní malování v plenéru. Box má dvě vyklápěcí palety.

Akvarely jsou uloženy v pánvičkách, které lze vyjmout, předpokládám, že bude možné je v budoucnu dokupovat i jednotlivě, jak je to možné u klasické sady Mungyo.

Mungyo Nostalgia of Pastel má lepší dokumentaci k barvám, složení barev a působí na mě víc profesionálně.

Art Philosophy je možná více trendová značka, která cílí na široké řady hobby veřejnosti s dobře propracovaným marketingem.

Jediné plus při porovnání těchto dvou téměř identických pastelových sad vidím v tom, že v balení Pastel Dreams Watercolor Confections máte přibalený vzorníček :).

Co se týká ceny a dostupnosti, Mungyo Nostalgia of Pastel pořídíte jak na e-shopech, tak v kamenných prodejnách za cenu kolem 400,-. Art Philosophy Pastel Dreams Watercolor Confections stojí o něco více a zatím jsem je našla je na jednom e-shopu.

Nenechte se zmást možná až příkrým hodnocením barev Watercolor Confection. Někdy příště se podíváme na set Vintage Pastels, který svůj ekvivalent v barvách Mungyo nemá. A to jsou opravdu krásné, jakoby patinované, jemné odstíny. Těšte se!

Barvy Mungyo si můžete pohodlně vyzkoušet u mně na kurzech akvarelu.