Mascarpone skleničkový dezert s ovesnými vločkami a morušemi

Skleničkové dezerty jsou snadné na přípravu a dobře se transportují, takže si je můžete vzít s sebou do práce nebo je dát dětem do školy.
Zatímco bourci morušoví si pochutnávají na listech morušovníku bílého, my si dnes pochutnáme na sušených moruších, plodech tohoto stromu 🙂 
Sušené moruše můžeme používat stejně jako hrozinky. Jsou velice sladké, trošku křupavé a velice výživné.
Mají vysoký obsah vitamínu C, železa, vápníku a bílkovin; jsou skvělým zdrojem vlákniny. Obsahuji účinnou látku resveratrol – látky s antioxidačními a antibakteriálními účinky, která chrání srdce, posiluje imunitu, odbourává stres a má protirakovinné účinky. Díky moranolinu  napomáhají udržovat zdravou hladinu glukózy. 

V čínské medicíně jsou moruše používány jako krevní tonikum, jako léčivo mají spoustu vzácných vlastností: 

  • prospívají ledvinám
  • léčí slabost a únavu
  • upravují chudokrevnost
  • pomáhají chránit před rakovinou
  • brání předčasnému šedivění vlasů
  • zlepšují spánek
  • zklidňují mysl
  • na 2 čtvrtlitrové skleničky dezertu potřebujeme:
    • malý kelímek bílého jogurtu
    • 3 – 4 lžíce domácího mascarpone nebo mascarpone kupovaného
    • 2 lžíce sušených moruší
    • 3 lžíce slunečnicových semínek
    • šálek předem namočených jemných ovesných vloček (pokud neseženeme jemné vločky, není problém běžné vločky nasekat v robotu)
    • skořice
    • med, sladěnka nebo cukr podle chuti
    Postup je velice snadný a rychlý.
    Namočené vločky osladíme a smícháme se skořicí, jogurt promícháme s mascarpone, vzniklý krém můžeme také lehce osladit.
    Do skleniček vrstvíme vločky, moruše, semínka, krém z jogurtu a mascarpone tak dlouho, dokud není sklenička plná. 
    Poslední vrstvu dávám „pevnou“ – pokud dezert někam přenáším, jestli ho budeme jíst doma, můžeme si ho nazdobit pěknou „čepicí“ z mascarpone 🙂
    TIP: 
    Vyrobte si vlastní mascarpone! Je to snadnější, než byste očekávali.
    Líbí se vám tento recept? Vyzkoušejte i jogurtový pohár s amarantem.

    Jitka

    Share
    Published by
    Jitka
    Tags: vaření

    Recent Posts

    Namalujte si šeřík akvarelem!

    Namalovat šeřík akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. Hledáte snadný a srozumitelný…

    3 dny ago

    Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

    Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku. Co je pravý modrotisk? Modrotisk je…

    2 týdny ago

    Kurzy malování akvarelem v Šumperku

    Kurzy malování akvarelem pořádám hlavně v Praze, ale občas jedu i jinam. Loni jsem nově…

    4 týdny ago

    Jak jsem malovala na kettlebell

    Zajímá vás, jak jsem malovala na kettlebell a proč jsem tentokrát nepoužila akvarel? Co je…

    1 měsíc ago

    Barvy z kuchyně, workshop v Národním Muzeu

    Proč barvy z kuchyně? Nejenom, že se v kuchyni skrývají, ale z kuchyně také známe…

    6 měsíců ago

    Zelená

    ZELENÁ. Věděli jste? Nový cyklus článků a videí o barvách. Jak je vnímáme, jak s…

    8 měsíců ago