Veganské müsli tyčinky – základní verze

Müsli tyčinky a ovesné sušenky peču doma už roky a vždy s úspěchem :). Jsou snědeny cobydup! 🙂

Moje děti mají moc rády müsli všeho druhu a tyčinky jsou ideální na rychlou svačinku. 

Navíc tyto tyčinky – i když je většinou krájíme spíše na čtverečky – jsou zcela bez živočišných produktů – pokud nepoužijeme med! Jsou tedy vhodné i pro vegany.

Pokud by se jen sušily při teplotě 40 oC, snadno by se připravily i v raw verzi.

Recept na tyčinky je velmi variabilní, je potřeba vždy ale dodat nějaké pojivo (škrob z vloček, gel ze lnu, ovocné pyré). 

Tyčinky si může každý „sestavit“ podle svých potřeb: obměnit použitá semínka, použít různé typy vloček, přidat ovoce podle chuti.

 

  • 2,5 šálku ovesných vloček (raději používám „jemné“ vločky, nebo obyčejné vločky nasekám v robotu)
  • 1,5 šálku hrozinek – předem namočených
  • 3/4 šálku kokosu
  • 1/2 šálku lněného semínka – předem namočeného
  • 1 šálek slunečnicových 
  • lžička skořice
  • malá špetka soli (lze vynechat)
  • cca půl šálku tekutiny (voda, ovocná šťáva, ovocné pyré)
  • volitelně tmavý cukr na doslazení, ale není potřeba (pozn. ne vegané mohou použít i med)
Příprava je velmi, ale opravdu velmi SNADNÁ 🙂
Lněné semínko den předem namočím – vytvoří se z nich gel, který pomůže müsli tyčinkám pěkně držet pohromadě.

Část vloček nasekám v robotu na jemno, spolu s dodanou tekutinou vytvoří další pojidlo. Rozsekám na velmi jemno také polovinu hrozinek.

Smíchám všechny suroviny, dodám tekutinu k dosažení požadované hustoty směsi.
Dám předehřát troubu na 170 oC.
Hmotu na tyčinky kladu na papírem vyložený plech nebo pekáčku, pevně umačkám (pomáhám si potravinářskou folií – směs hodně lepí). 
Ideální výška vrstvy „těsta“ je cca 1 cm.
Peču při 170 stupních cca 20 minut – do zezlátnutí.
Tyčinky nebo jiné tvary krájím nožem nebo rádlem až po vychladnutí.

Máslové, voňavé po vanilce – sušenky s ovesnými vločkami – recept najdete zde.

Sušenky i tyčinky jsem připravovala v pořadu ČT Sama doma, recepty trochu povídání najdete zde. 🙂

Jitka

Share
Published by
Jitka
Tags: vaření

Recent Posts

Namalujte si šeřík akvarelem!

Namalovat šeřík akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. Hledáte snadný a srozumitelný…

6 dny ago

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku. Co je pravý modrotisk? Modrotisk je…

3 týdny ago

Kurzy malování akvarelem v Šumperku

Kurzy malování akvarelem pořádám hlavně v Praze, ale občas jedu i jinam. Loni jsem nově…

1 měsíc ago

Jak jsem malovala na kettlebell

Zajímá vás, jak jsem malovala na kettlebell a proč jsem tentokrát nepoužila akvarel? Co je…

1 měsíc ago

Barvy z kuchyně, workshop v Národním Muzeu

Proč barvy z kuchyně? Nejenom, že se v kuchyni skrývají, ale z kuchyně také známe…

7 měsíců ago

Zelená

ZELENÁ. Věděli jste? Nový cyklus článků a videí o barvách. Jak je vnímáme, jak s…

8 měsíců ago