Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Akvarel nejen na cestách (2): štětce

Akvarel na cestách. Druhá část rad a tipů pro cestování s akvarelem. Stejně jako u barev platí, že každému z nás může vyhovovat něco jiného. Závisí na vašem způsobu práce a na tom, jaký výsledek očekáváte. A v neposlední řadě vám některý z nástrojů prostě líp „sedne“.
Jak jsem minule slíbila, dnes se budeme věnovat štětcům a kresebným nástrojům. Povíme si, jak si sestavit malířskou výbavu na cesty, aby vám nic nechybělo. Štětce, tužky, fixy a další vychytávky.
Kdo má rozmáchlejší rukopis, dá přednost širším štětcům nebo třeba rozmyvatelným voskovým pastelům, které umožňují robustnější tahy. Piplové a detailisti zas budou preferovat jemné linery, perka a tenké štětečky :).
Protože jsem hlavně holka akvarelová nebo kvašová, mám ráda, když se barvy rozpíjejí. Tomu jsem uzpůsobila i výběr kresebných pomůcek, které si beru s sebou v cestovní taštičce. Skoro VŠECHNY totiž můžu rozmývat vodou! 🙂

Akvarel na cestách – co si balím já?

akvarel na cestách
pomůcky na cestování s akvarelem

1. barvy

Akvarel na cesty vozím v kompaktní cestovní sadě. Barvám jsem se podrobně věnovala v prvním díle seriálu Akvarel (nejen) na cestách.

2. voda

I když používám vodou plnitelné štětce, beru si s sebou malou lahvičku s vodou. Použila jsem prázdnou plastovou nádobku od cestovního balení ústní vody. Lahvička je lehká a nerozbitná. Díky lehce zploštělému tvaru se snadno vejde do pouzdra, ve kterém si vozím své výtvarné vybavení.

3. guma v tužce

Nelepí a nemastí papír tolik jako plastická pryž a dají se s ní přesně gumovat i opravdu titěrné čárečky.

4. vosková akvarelová pastelka Stabilo woody

Bezva vynález! Má krásně měkkou stopu a dá se využít za sucha i za mokra. Tuha na bázi vosků je moc pěkně pigmentovaná a dá se sehnat v několika odstínech. Já používám černou.
Suchá stopa
Rozmytá stopa
Přidáváním vody a postupným rozmýváním lze dosáhnout široké škály od černé po šedou
K dosažení krásně sytého odstínu nabírám barvu navlhčeným štětcem přímo z tužky

5. plnicí bombičkové pero

Perem můžu nejen psát 🙂 nebo kreslit, ale kresbu i vodou jemně rozmývat…

6. klasická verzatilka s tvrdší tuhou

Nestárnoucí a osvědčená, praktická díky vestavěnému ořezávátku. S plastovým tělem je tužka i poměrně lehká.

7. bílý gelový popisovač

Dodá jiskru tam, kde jsem případně opomněla „vynechat“ bílá místa.V akvarelu se obvykle nepoužívá běloba. Bílá místa se buď tzv. „vynechávají“ – nemaluje se na ně, nebo se dá použít maskovací kapalina – kreslicí guma – tekutý roztok, který pomůže ochránit místa, která mají zůstat bílá. Na cesty obvykle maskovací kapalinu nevozím, je s ní složitější manipulace a hlavně vyžaduje vlastní štětec. Ráda velmi rychle zasychá a gumovitý povlak se ze štětců jen velmi špatně odstraňuje.)

8. obyčejný černý liner

Stojí pár korun, je vodou rozmyvatelný. Používám ho stejně jako plnicí pero. Lze ho vodou rozmývat, chová se pak podobně jako tuš. Pokud chci linky nerozpité, použiji liner až po zaschnutí akvarelových barev. Samozřejmě, můžete vybírat i z linerů voděodolných, na trhu je jich dostatek.

9. štětce, které vám dobře poslouží při malbě akvarelem nejen na cestách

Přiznám se, že štětce si s sebou beru různé. Pro jejich výběr platí stejná pravidla jako pro výběr akvarelových štětců obecně. Na výběr jsou štětce s přírodním nebo syntetickým vlasem.

Přírodní nebo syntetické štětce

Přírodní štětce dobře sají barvu i tekutinu, ale často bývají až moc pružné, což může znesnadňovat malbu detailů. Naproti tomu syntetické štětce nenasají tolik barvy a vody, ale zato velmi dobře drží tvar a snesou i „těžší“ ruku. V neposlední řadě jsou lacinější a odolnější než štětce s přírodním vlasem.
Ty opravdu kvalitní jsou velmi drahé – a upřímně, když už si pořídíte štětec za několik set, určitě ho nechcete zničit „taháním“ v batohu nebo po kapsách.

Speciální štětce

Vodou plnitelný štětec. Tenhle je obyčejný, z dětské sady „vodních“ omalovánek. Je středně silný, se syntetickým vlasem. K dostání jsou plnitelné ploché i kulaté štětce, různých velikostí. Pokud budete při rychlé cestovní malbě používat vodu jen málo, můžete si vystačit i jen s naplněným štětcem. Abyste si vodu z rezervoáru neplýtvali, štětec před nabráním odlišné barvy pouze otřete do hadříku nebo papírového kapesníku. Doporučuji postupovat od světlých odstínů k tmavým.
akvarel na cestách

Skládací štětce.
Bezvadná věc, šetří místo a snadno se transportují. Bývají přírodní i syntetické. Opět záleží na preferencích.
Ten černý, šroubovací, omotaný drátkem, je značky Pébeo, druhý je syntetický a původně měl sloužit na nehtový design. Koupila jsem ho za pár korun ve „vietnamském“ obchodě. Používám ho již roky a pořád drží. Navíc je velmi šikovný, víčko se dá použít k prodloužení rukojeti, takže se s ním velmi pěkně pracuje.
akvarel na cestách

Srovnejte stopu 🙂

Pro větší názornost jsem připravila ukázky nástrojů, co používám. V suchém i mokrém stavu. Třeba něco padne do ruky i vám!
akvarel na cestách
Těším se na shledání u další části seriálu Akvarel (nejen) na cestách, která bude o papírech.
***
Podívejte se také na videa o akvarelu a akvarelové výbavě.