DIY - vyrobte si

Ekologický obal snadno a bez lepení!

Po prázdninách do školy:
Stylový a ekologický obal snadno – bez lepení a stříhání!

Jestli máte doma školáka, určitě začátkem září mezi přípravou svačin a plánováním rozvrhů celé rodině, sháníte obaly, nakupujete sešity a další pomůcky. Ne vždycky se ale podaří sehnat pěkný sešit, nebo velikostně odpovídající obal.

Možná by se vám mohl hodit postup, který se osvědčil mě. Není to žádná novinka, skládat papírové obaly mě naučila už jako malou moje babička :). Ale jak už to tak bývá, jednoduché věci bývají často nejlepší. Složit obal není nic těžkého, zvládne to i šikovnější dítko 🙂

Sešit mám obyčejný, linkovaný (A5). Na obal jsem použila kreativní papír A3 s mými oblíbenými houbami. Papíry můžete použít na scrapbooking, origami, nebo na co vás napadne :), třeba i jen do rámečku.
(Nové vzory během týdne doplním na e-shop)

Jdeme na to!

Co budeme potřebovat:

  • sešity nebo knihy, které chceme obalit
  • papír, do kterého chcete balit (jakýkoli pevnější balicí, nebo jiný papír – dobře funguje i úklidový/voskovaný papír. Papír by měl mít ideálně gramáž alespoň 80 gsm a měl by být tak velký, abyste měli po všech stranách přesahy alespoň 3 cm (jiný typ balení, kdy můžete použít i menší arch papíru, si ukážeme příště).

Formát papíru musí být větší, obal budeme skládat:
Sešit, který chceme obalit, položíme otevřený na arch papíru, sešit zavřeme a arch přeložíme. Tím si vyznačíme budoucí hřbet obalu.

Zahneme přebývající část na okraji, získáme tím základ chlopně, do které později vložíme desky sešitu.

Totéž zopakujeme i na druhé straně.

Zahneme i přečnívající horní okraje papíru.

Zopakujeme na obou stranách.

Ohyby pěkně uhladíme. Nyní papír kopíruje velikost sešitu.

Zahnuté okraje po stranách rozložíme, papír zahnutý v HORNÍ a DOLNÍ části opět složíme…

… a potom teprve znovu zahneme BOČNÍ strany.

Vznikla kapsa, do které zasuneme desky sešitu.

Drží dobře díky přehybům, není potřeba nic lepit.

Totéž provedeme i na druhé straně…

A do obalu zasuneme i druhou část desek.

A máme hotovo! 

Jestli chcete svůj obal ještě vylepšit, můžete přidat pruženku, která udrží sešit pěkně zavřený, pohlídá i vložené lístky s poznámkami, nebo psací potřeby:

Odměřila jsem si potřebný kus pruženky a sešívačkou ho přichytila k deskám sešitu. Stopy po sešití jsem zamaskovala bílou samolepkou, kterou jsem vysekla do tvaru kruhu.

Dopadlo to dobře, co myslíte?