Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Vodovky nebo akvarelové barvy?

Čím se liší, co mají společného? Můžou vodovky posloužit stejně dobře jako akvarelové barvy? Na co vodovky použít, a kdy raději sáhnout po akvarelových barvách.

Vodovky

školní vodovky

Známe je všichni z hodin výtvarné výchovy ve škole. Pro některé z nás bylo setkání s nimi doslova noční můrou, ze které jsme se ani v dospělosti nevzpamatovali. Řeč je o vodovkách.

Vodovky jsou vodou ředitelné barvy v pevných tabletách. V dobách mého dětství (před rokem 1989) jsme všichni používali snad jen jednu značku vodovek, a to Koh-i-noor Hardtmuth. Obvyklé byly vodovky v podlouhlé krabičce, ale daly se sehnat i kulatém balení, které se šroubovaly na sebe, do sloupku. Oba způsoby balení jsou stále dostupné. Vedle obyčejných vodovek jsem si pak na střední koupila i trošku lepší vodovky – vodové krycí barvy (tenkrát se jim říkalo modelářské). S těmi jsem se pokoušela i o první akvarelové malby v pravém slova smyslu. Kvalitou se nevyrovnaly opravdovým akvarelům, ale práce s nimi byla o řády lepší a příjemnější, než se školními vodovkami. Nemám to nijak potvrzené, ale domnívám se, že tyhle „modelářské vodovky“ Koh-i-noor stále vyrábí a sehnat je můžete pod názvem vodové barvy umělecké krycí. Obal i výběr barev je téměř totožný jako u vodovek, co jsem měla já.

Vodovky trošku jinak – anilinky

Vedle vodovek se můžete setkat s anilinkami. Anilinové vodou ředitelné barvy nabízejí velmi jasné, někdy na můj vkus až příliš, zářivé barvy. Původní anilinky byly jedovaté a vůbec nešly vyprat z oblečení. Z rukou se taky jen tak snadno neumyly. V současné době už jedovaté nejsou, vyprat a umýt jdou stále stejně špatně. Kdybyste si je chtěli pořídit, hledejte brilantní vodové barvy. (V některém
z příštích článků se jim podíváme podrobně na zoubek, práce s nimi má totiž svá specifika.)

K čemu a jak vodovky použít

vodovky nebo akvarel

Vodovky jsou skvělou možností, jak si vyzkoušet kouzlo rozpíjení barev. Třeba před tím, než se odhodláte k pořízení první opravdické akvarelové sady.

S vodovkami, stejně jako s akvarelem, můžete malovat dvěma základními způsoby:

  • Na suchý papír – při malbě na suchý papír se nemusíte bát nechtěného rozpití, barva drží tam, kam jste ji štětcem nanesli.
  • Malba na mokrý papír – tady vynikne kouzlo vodovek, které ocení nejen děti. Navlhčete papír čistou vodou a nechte barvy, ať se rozpíjejí!

Vodovky můžete pěkně kombinovat třeba i s kresbou voskovkami, tužkou, nebo pastelkami. U těchto technik ani nemusí moc vadit, že nejde o nějakou extra kvalitu vodových barev.

Klasické školní vodovky ale obvykle selhávají ve chvíli, kdy se budete chtít pustit do pokročilejších akvarelových technik, jako je odebírání barvy, nebo naopak vrstvení barevných lazur na sebe.

Čím se liší vodovky a akvarelové barvy

Vodovky i akvarely patří do rodiny vodou ředitelných barev, které zpravidla nejsou krycí. Co je na nich zajímavého, je to, že po zaschnutí nejsou voděodolné. To znamená, že když hotový obrázek namočíte, barvy z něj můžete vymýt! Kvalitní akvarelové barvy můžete klidně nechat zaschnout na paletě, po nějaké době je navlhčit mokrým štětcem a můžete s nimi opět dál malovat bez ztráty kvality.

Když už jsme u té kvality, vysvětlím vám názorně rozdíl mezi vodovkami a akvarelem. Představte si stupně vítězů. Na třetí místo postavte školní vodovky, na druhé studentské akvarelové barvy a na první místo dejte mistrovské akvarely.

Školní vodové barvy

vodovky

Na nejnižším stupínku trůní kategorie školních vodovek. Ale pozor! Není to tak jednoduché, uvnitř téhle kategorie jsou obrovské rozdíly v kvalitě. A ta obecně nijak závratně vysoká není. Na to přijdete ve chvíli, kdy si vyzkoušíte skutečně kvalitní akvarelové barvy.

Můžete si pořídit kvalitní vodovky, se kterými se vám bude relativně dobře malovat (i když mnohem hůř, než s akvarelem). Narazit ale můžete také na vodovky, které jsou snad za trest. Barvy jdou špatně nabírat, jsou tvrdé, matné a málo syté. Na nějaké míchání barev můžete rovnou zapomenout! Některé barvy vám po zaschnutí můžou i opadávat z papíru. (Hodnocení některých značek školních vodovek pro vás také chystám.)

Cena bývá pod 100,- u běžné sady 12 barev. Větší sady můžou stát i víc, a tady bych už doporučovala raději zainvestovat do studentských akvarelů. (Samozřejmě, že ne v případě, že vodovky kupujete dvouletým capartům na hraní.)

Studentské akvarelové barvy

Jsou sice na pomyslném stupínku jen o jedno místo výš, ale kvalitou se školním vodovkám vzdálily o několik světelných let! Jestli máte doma šikovné dítko, které rádo maluje vodovkami, můžou být právě studentské akvarelky krásným dárkem. Dají se sehnat i za cenu zhruba kolem 300,-

Studentské akvarely obsahují kvalitní pigmenty i pojidla, barvy bývají obvykle transparentní, proti vodovkám jsou mnohem sytější. Dobře se s nimi pracuje a můžete na ně vyzkoušet všechny akvarelové triky a techniky.

Kvalita i cena se liší u jednotlivých značek. Jestli jste v akvarelu nováčky, při rozhodování, jaké barvy si pořídit, vám můžou pomoci třeba recenze. Výborné jsou např. Lukas Studio, Van Gogh, Schmincke Akademie, Shin Han nebo Sonnet. Naopak, velmi mě zklamaly akvarely Pebeo v pánvičkách, nebo Cotman (studentská řada zn. Winsor and Newton).

Studentské akvarely si můžete pořídit v praktických sadách, někteří výrobci nabízejí možnost koupě i jednotlivých barev. Barvy můžete mít v pánvičkách, nebo v tubách. Záleží na značce a vašich preferencích.

Mistrovské akvarelové barvy

Nic lepšího si pořídit nemůžete. Pokud vyžadujete perfektní vlastnosti barev, garantovanou nejvyšší světlostálost a širokou škálu barev, jsou mistrovské akvarely pro vás to pravé. Bohužel, za patřičnou cenu.

Vybírat můžete z barev v tubách i pánvičkách, pořídit si hotovou sadu, nebo si ji sami sestavit. Mistrovské akvarely by měly být zárukou vysoké jakosti pigmentů, rozpustnosti ve vodě i trasparentnosti barev na papíře.

I když se může zdát počáteční investice do mistrovských barev vysoká, vrátí se vám na komfortu práce. Barvy vám v porovnání s obyčejnými vodovkami také mnohem déle vydrží. Skládají se totiž jen z pigmentů a jemných pojidel, jsou mnohem více koncentrované než školní vodovky, a proto stačí při malbě použít jen velmi malé množství barvy.

V České republice se vyrábí lety ověřené barvy Umton, skvělé jsou např. dovozové Bílé Noci, Schmincke Horadam, Sennelier, Renesans, Winsor and Newton Professional Water Colour. Některé z těchto značek si můžete přijít vyzkoušet i ke mně na kurzy.

K barvám patří papíry a štětce, při výběru vám můžou pomoci články v rubrice Pomůcky.

akvarel