Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Proč vyzkoušet akvarelové barvy v tubách?

Možná jste na ně v obchodě už narazili a nevěděli, co s nimi. Řeč je o akvarelech v tubě. Proč vyzkoušet akvarelové barvy v tubách?Co vám můžou nabídnout? Pojďme se na to společně podívat.

Jsou barvy v tubách kvalitnější?

Na tuhle otázku se nedá jednoznačně odpovědět. Záleží na tom, jaký kvalitativní stupeň akvarelových barev si pořídíte. I když u nás v kontinentální Evropě, a v ČR zejména, převažuje tradice pevných akvarelů v pánvičkách, stále častěji můžete v obchodech narazit i na akvarely v tubách. Osobně mám výbornou zkušenost s barvami v tubách značek:

akvarelové barvy v tubách

V supermarketech jsou k sehnání pevné vodovky, takové, jako známe ze školy.

V tubách tam seženete nanejvýš školní tempery a v lepším případě akrylové barvy. Kvalita se lehce liší podle výrobců, ale obecně moc velký zážitek z malování obvykle nepřinesou. Jsou to ty nejobyčejnější barvy, obvykle za velmi nízkou cenu (celá sada stojí stejně jako jedna kvalitní tubička mistrovského akvarelu). Můžete je pořídit dětem na malování, ale na nějakou „pořádnou“ práci si je neberte. Budete bojovat se špatnou pigmentací a barvy vám mohou dokonce po zaschnutí z papíru opadávat. Není se ale čemu divit: jde o ekonomickou verzi barev s nízkou kvalitou pigmentů a velkým množstvím plnidla.

Akvarelové barvy v tubách

Už vás slyším, že se ptáte, proč si tedy akvarely v tubě vůbec pořizovat. Za mě z několika důvodů:

  • obsahují více glycerinu než barvy v pánvičkách (pevné akvarely v kostičkách), díky tomu se snáze rozmíchavají s vodou
  • připadají mi sytější, při použití přímo z tuby jsou barvy mnohem zářivější (platí pro kvalitní barvy), než barvy z pánviček
  • jsou vhodné pro malování větších ploch, kdy malujete větším štětcem, nemusíte zápolit s nabíráním barvy z maličké pánvičky
  • cenově vycházejí tubičkové barvy malinko laciněji, barva vydrží déle – navíc, kvalitní barvu můžete opakovaně použít i po zaschnutí na paletě
  • někteří výrobci vyrábějí akvarely pouze v tubách 🙂
  • můžete je používat k doplnění prázdných pánviček po pevných akvarelech 🙂
akvarelové barvy

Co je na akvarelech v tubě nešikovné?

  • je nutná paleta
  • náročnější na skladování – tuby zabírají víc místa
  • časem se může v tubě oddělit pojidlo od pigmentové složky
  • může zatvrdnout uzávěr na tubě, pokud neudržujete hrdlo tubičky čisté

Výše uvedené nedostatky se dají ale snadno překonat. 🙂Paletu doporučuji používat vždy, i u barev v pánvičkách, navíc z tuby barvu na paletu umístíte podstatně pohodlněji, než u barev v pánvičkách, kdy ji musíte nejprve navlhčit, abyste jí mohli přenést štětcem na paletu a tam případně míchat.

Pokud barvě zaschne uzávěr a tuba nejde otevřít, můžeme využít toho, že jde o vodou ředitelné barvy a tubu ponořit do vody a počkat, až barva povolí.

Oddělené pojidlo od pigmentu snadno promícháte na paletě, pokud barva zatvrdne „na kost“, můžete tubu rozříznout a barvu používat stejně, jako pevný akvarel v pánvičce.

Příště se podíváme na rozdíly mezi studentskými a mistrovskými akvarely.