Barvy, co vypadají jako akvarel, ale chovají se úplně jinak. V čem jsou Derwent Inktense Paint Pan jiné? Na první pohled si řeknete, že vypadají jako obyčejná cestovní sada akvarelu.

Malé půlpánvičky pevných barev jsou usazeny v plastových přihrádkách po šesti a ty pak ještě v klasickém plastovém boxu. V krabičce je integrovaná paleta.

Příjemným bonusem je cestovní, vodou plnitelný štětec docela dobré kvality a malá houbička. Tu užijete na sušení a otírání štětce.

Značka Derwent

K tomu, abych objasnila, proč jsou tyhle barvy jiné, a proč se od obvyklých akvarelů liší, seznámím vás nejdřív stručně se značkou Derwent. Na poli výtvarných a psacích potřeb není žádným nováčkem a její historie je pevně spjatá s grafitem a sahá až do 19. století. Není tedy divu, že velkou část sortimentu značky Derwent tvoří tužky, pastelky, uhly… no prostě spíše kreslící sortiment. Nechybí samozřejmě ani vodou rozmyvatelné pastelky a bloky (o těch napíšu zas někdy jindy).

Derwent Inktense Paint Pan jsou logickou reakcí na akvarelový boom, který v posledních letech zažíváme. Momentálně jsou k dispozici dva sety po 12 barvách. Co oceňuji, je skladba barev. V každé ze sad mám svého favorita, i když celkově se mi ale o trošku víc líbí set 02.

Vedle klasických barev Derwent má Derwent v této řadě i metalickou sadu a sadu na bázi grafitu. Ty ale osobně v téhle podobě zatím neznám, takže je nemůžu hodnotit.

Použití Derwent Inktense Paint Pan Travel Set

Praktické balení malých bloků vodou rozmývatelných barev je šikovné na cesty. Můžete s nimi pracovat stejně, jako s klasickým akvarelem. Barevný bloček ale snadno z krabičky vyjmete a můžete s ním i relativně pohodlně kreslit, jako třeba silnější voskovkou.

Co je ale úplně jiné, než u klasických akvarelů, je to, že barvy jsou po zaschnutí voděodolné.

Co jednou namalujete, už neopravíte. To je pro někoho vítaná výhoda, někomu jinému vyhovovat nemusí. Vídám to názorně na kurzech, kam si také tyhle barvy můžete přijít vyzkoušet.

Barvami můžete malovat do suchého i do mokrého, dají se i docela pěkně míchat.

Voděodolnost po zaschnutí platí i pro jiné materiály, než jen pro papír. Já jsem si těmito barvami docela úspěšně pomalovala ústenky. Barvy jsem zafixovala žehlením a velmi dobře snášejí i vyvářku a opakované praní. Což je mnohem větší nápor, než výrobcem doporučené praní na nižší teploty.

Malovalo se mi s nimi velice dobře, asi i lépe než z ostatními barvami na textil, které mám z doby, kdy byly děti malé a trička jsme pomalovávali velmi často.

Světlostálost a pigmenty

Moc ráda bych vám sem napsala nějaké bližší informace o pigmentech a světlostálosti. Výrobce je ale bohužel konkrétně u každého odstínu neuvádí. Přímo v balení najdete tištěný vzorník a informaci, že barvy jsou vysoce světlostálé.

Použité pigmenty jsem nenašla ani nikde na stránkách výrobce, pokud budete úspěšnější, budu ráda, když mi dáte vědět!

Můžu se mýlit, samozřejmě, ale podle toho, jak se barvy chovají na papíře a jak vypadají po uschnutí, bych tipovala spíš na to, že jsou použita barviva, jako u inkoustů, a vosková pojidla, než pigmenty a další klasické složky akvarelových barev. Barvy jsou výraznější než klasické akvarely. Ostatně i název tomu napovídá: Ink – Inktense – intenzivní inkoust :).

Derwent Inktense Paint Pan Travel Set

Barviva jsou barevné materiály, které se úplně rozpustí v kapalině (podobně jako sůl ve vodě). Barviva znáte velmi dobře z inkoustů nebo třeba anilinových barev.

Hodnocení Derwent Inktense Paint Pan

Jestli hledáte snadno ovladatelné barvy pro začátečníka za docela nízkou cenu, můžou vám tyhle barvy vyhovovat. Jejich velkým plusem je kompaktní balení a docela pěkná barevnost. Super je jejich víceučelovost.

Mě osobně přijdou zajímavé, ale protože mám radši jiný charakter barev, používám je spíš doplňkově ke skicování.

admin

Recent Posts

Namalujte si šeřík akvarelem!

Namalovat šeřík akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. Hledáte snadný a srozumitelný…

2 týdny ago

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku. Co je pravý modrotisk? Modrotisk je…

1 měsíc ago

Kurzy malování akvarelem v Šumperku

Kurzy malování akvarelem pořádám hlavně v Praze, ale občas jedu i jinam. Loni jsem nově…

1 měsíc ago

Jak jsem malovala na kettlebell

Zajímá vás, jak jsem malovala na kettlebell a proč jsem tentokrát nepoužila akvarel? Co je…

2 měsíce ago

Barvy z kuchyně, workshop v Národním Muzeu

Proč barvy z kuchyně? Nejenom, že se v kuchyni skrývají, ale z kuchyně také známe…

7 měsíců ago

Zelená

ZELENÁ. Věděli jste? Nový cyklus článků a videí o barvách. Jak je vnímáme, jak s…

8 měsíců ago