Akvarel s Jitkou - ze zákulisí,  Spolupracuji

I´ve been Doodlewashed! Co je Doodlewash.com?

Divíte se, co dělá anglický titulek na mém českém blogu? Stala jsem se jedním z hostujících umělců na Doodlewash.com, jednom z ikonických webů, věnujících se sketchingu a akvarelu. Moc za to děkuji!

Thank you Charlie O’Shields of Doodlewash.com for having me as a guest! (Konec anglického okénka :))

Anglickou – trošku stručnější – verzi najdete zde.

Určitě taky mrkněte na mapu umělců, kteří se do komunity Doodlewash a World Watercolor Group zapojili. Jsem zde prvním českým akvarelistou a budu moc ráda, když mě na mapě nenecháte dlouho osamocenou!

doodlewash

Charlie mě požádal, abych do textu vybrala co nejvíce různorodých ukázek práce, finální výběr byl pak na něm. Jako úvodní vybral malbu lupiny, což je vlastně docela paradoxní, protože jde o přípravnou skicu k olejomalbě.

doodlewash

Co jsem na sebe na Doodlewash.com prozradila?

(Podrobnější česká verze, kterou domácí čtenář pochopí :))

Jmenuji se Jitka Zajíčková a žiji a tvořím v Praze, v České republice. Že ke svému životu potřebuji malování, mi bylo jasné už od dětství. Trpím vrozeným tělesným postižením (DMO – dětská mozková obrna) a proto jsem už jako malinká tříletá holka musela jezdit každý rok na dlouhé dva měsíce do lázní. Bez rodičů. Jinak to v té době nešlo (80. léta 20. století). Malování bylo to, co mě drželo nad vodou a pomáhalo tu dlouhou dobu nějak zvládnout.

Při volbě povolání zvítězilo praktičtější hledisko a já se dala na jinou cestu. Bylo to dáno i tím, že jsem povolání volila v době krátce po listopadu 1989, v době plné zmatků. Dát se na cestu umění mi v kombinaci s mým zdravotním stavem připadalo jako ohromný risk.

Miluji akvarel a jsem ráda, když pro něj nadchnu i někoho dalšího

Na malování jsem ale nezanevřela.

Sama jsem se začala učit malovat akvarelem v roce 2000, v té době u nás v ČR byly snad jen dvě dostupné knihy o akvarelu, žádné tutoriály na webu, nic.

Postupně jsem si našla svou cestu a způsob malování, který nakonec i učím. Mám radost z každého studenta, kterého pro akvarel nadchnu.  Pro mě je akvarel nejkrásnější technika na světě! Snová, jemná… ale umí být i popisná a věcná. Miluju tu různorodost!

Velkou inspirací je pro mě příroda. Maluji květiny, ptáky, zvířata. Miluji jak volnou malbu, tak i popisný botanický akvarel.

Malbu akvarelem často střídám s malbou tuší, ráda propojuji orientální techniku sumi-e s evropským pojetím akvarelu. Věnuji se i malbě kávou, u které je bezvadné to, že ji můžete provozovat s opravdu minimem pomůcek a navíc obrázky krásně voní!

Pomůcky, které používám

K tomu, aby byl akvarel opravdovým potěšením, přispěje i vhodný výběr pomůcek. Není potřeba si jich pořizovat moc, ale pečlivě se věnovat jejich výběru.

Mám ráda lokální výrobky s tradicí. Příkladem je třeba skvělá papírna z Velkých  Losin, kde ručně vyrábějí papír už od roku 1596. Už léta jsem věrná jejich skvělému ručnímu papíru z bavlny a lnu.

Barvy si sama vyrábím, ale používám i hotové mistrovské akvarely UMTON (česká značka s tradicí od roku 1919, původně si je pro sebe vyráběl malíř Josef Štolovský. Ze zahraničních značek mám ráda Renesans, Sennelier, Schmincke, nebo třeba Roman Szmal Aquarius.

Někdy k malbě používám jednoduché rostlinné pigmenty a koření. Baví mě hledat a zkoušet možnosti.

Oblíbené náměty

Květiny jsou pro mě ideálním námětem pro malbu akvarelem. Založila jsem si na ně speciální skicák a už roky si vedu ilustrovaný herbář. Za nejkrásnější považuji obyčejné luční květiny nebo třeba plevely, takové rostliny, které často míjíme bez povšimnutí.

doodlewash

Mám ráda obě základní akvarelové techniky – malbu do mokrého, i vrstvení suchých lazur. Kombinuji je mezi sebou podle potřeby.

Pracuji jak s přípravnou skicou, tak volně bez ní. Je zajímavé sledovat, jak každý postup nese jiný výsledek.

Akvarel s Jitkou jako akvarelové rozcestí

Je mi velkou radostí, že už několikátým rokem vedu pro známý časopis Kreativ školu akvarelu a také spolupracuji různými značkami, pro které tvořím ilustrace, nebo se věnuji své autorské tvorbě. Měla jsem tu čest několikrát vystupovat v celostátní televizi a divákům představit malbu akvarelem, kávou a nebo třeba přírodními barvivy z rostlin a koření.

Byla bych ráda, kdyby se můj web Akvarel s Jitkou stal takovým malým a užitečným rozcestníkem pro zájemce o malbu akvarelem s praktickými návody a informacemi.

Chci postupně zpracovat recenze u nás v ČR dostupných pomůcek na akvarel a vytvořit jejich přehled.

V době koronavirové karantény jsem zprovoznila youtube kanál s jednoduchými návody pro tvoření s dětmi. Jako máma dvou vím, jak je občas těžké hledat nápady.

Proč ještě navštívit web Doodlewash?

Jestli hledáte inspiraci pro malování akvarelem, nebo třeba i jen spřízněnou komunitu, je Doodlewash tím správným místem.

Abych nezapomněla, ještě se můžete přidat k celosvětové akvarelové výzvě, která se každoročně koná každý červenec v rámci Měsíce akvarelu – World Watercolor Month, na které se Doodlewash.com také podílí. Využít můžete předem daná zadání, nebo prostě jen označit jakoukoli práci malovanou akvarelem #WorldWatercolorGroup.