DIY - vyrobte si

Ořechový inkoust – jak si ho snadno doma vyrobíte i vy

Má krásnou barvu, snadno si ho vyrobíte i doma a můžete s ním nejen malovat, ale využijete ho i na kaligrafii? Koho? No přece ořechový inkoust!

Proč si vyrobit inkoust z ořechů?

Roste ve vašem okolí ořešák?

Zkuste se na něj letos podívat jinak a vyrobte si vlastní inkoust.

Celou „výrobu“ můžete pojmout jako zdroj zábavy pro sebe a poučení pro děti. Jak jsem psala třeba v článku o přípravě barev z přírodních surovin, myslím, proces, kdy si něco sami od základů vyrobíme může být nejen fajn relaxací. Děti uvidí, že i jednoduché, doma vyrobené věci můžou skvěle fungovat.

ořechový inkoust

Z čeho se inkoust vyrábí

Asi všichni máme zkušenost ze zabarvenými prsty od vyloupávání vlašských ořechů. Teď jen tuhle úžasnou barvicí schopnost oplodí ořešáku využijeme.

Kouzelný ořešák královský

Proč píšu, že je kouzelný? Pro jeho mnohostranné využití. Plody ořešáku (vlašské ořechy) jsou nejen velmi chutné, ale také zdraví prospěšné.

Vedle plodů se ale využívají i listy, které mají dezinfekční účinky. Jestli si vedete kompost, nepřidávejte do něj ořechové listí, obsahuje totiž látky, které by proces kompostování brzdily, nebo úplně zastavily.

Ořechové listy se tradičně používají v lidovém lékařství, nálev z listů desinfikuje, používá se jako kloktadlo, ke koupelím nohou, nebo třeba omývání pleti, kterou trápí akné.

Barvy, které lze získat z vlašských ořechů

Pro naše účely – získání barviva – se zaměříme na oplodí vlašských ořechů. Oplodí je taková ta slupka, ve které je skryta skořápka s ořechovým jádrem.

Ze zeleného oplodí můžeme získat žlutou barvu, z hnědého oplodí nádherný hnědý odstín.

Věděli jste, že se barvicí schopnost ořechů používá také v kosmetice? Často se přidává do šamponů, nebo třeba samoopalovacích krémů. Odvarem z ořechů si také můžete osvěžit svou přirozenou barvu vlasů. Ořechový odvar můžete použít i jako přírodní mořidlo na dřevo.

V přírodním barvířství se k získání barviva používá nejen oplodí, ale také kůra, listí i nezralé ořechy. Pro nás bude nejsnadnější nasbírat si přímo pod ořešákem zhnědlé slupky (oplodí). Ty v sobě mají dostatek barviva a celý proces výroby inkoustu se tím velmi zjednoduší.

Pomůcky a suroviny

  • hnědé, nebo až do černa zbarvené oplodí ořešáku
  • voda
  • špetka soli
  • hrnec, ve kterém budeme směs vařit
  • filtrační papír nebo plátýnko na cezení
  • nádoba, ve které budeme inkoust skladovat
  • rukavice
  • čtvrtka, na které budeme inkoust testovat
inkoust z ořechů

Jak si vyrobit svůj vlastní ořechový inkoust?

Vlastně je to docela jednoduché! Jestli jste si už připravovali inkoust z kurkumy, tohle zvládnete taky a to dokonce i s dětmi. Třeba v rámci domácího vyučování. (Pokud vám tedy zbydou síly mezitím vším vařením a distanční výukou…)

Postup

Do hrnce vložte ořešákové oplodí (pro zjednodušení budu dál psát jen „slupky“). Zalijte je vodou, aby bylo potopené, přidejte kuchyňskou sůl a nechte přes noc stát. Druhý den vařte tak dlouho, dokud se do vody neuvolní hnědé barvivo.

Pokud nechcete ztrácet čas namáčením, klidně tenhle krok vynechejte. Jen počítejte s delší dobou vaření.

Na papíru můžete vyzkoušet, jak je barva sytá. Jestli chcete sytější barvu, vařte delší dobu.

Slupky z odvaru vyjměte, důkladně z nich do hrnce vymačkejte veškerou tekutinu. Tekutinu přeceďte a znovu vyzkoušejte. Jestli chcete sytější roztok, vařte déle. Čím delší bude var, tím bude barva tmavší, koncentrovanější.

Zahuštění inkoustu

Podle toho, jaké máte s inkoustem plány, můžete si ho víc nebo méně zahustit. Nejjednodušší způsob je zahuštění varem: prostě vaříte tak dlouho, než se odpaří přebytečná tekutina (je to stejné, jako když redukujte vývar k obědu).

Já jsem svou barvu ještě jemně zahustila přidáním asi 1/4 lžičky tekuté arabské gumy (koupíte ve výtvarných potřebách).

Celý proces výroby inkoustu jsem natočila a sestříhala do krátkého videa. Můžete se také podívat, jak použít ořechový inkoust pro malování.