Akvarel s Jitkou - kurzy

Kvaš (gouache) – Barvy s divným názvem

Protože čtete tenhle článek, nejspíš se zajímáte o akvarel a možná jste někde narazili na pojem kvaš (gouache). Kvaš i akvarel patří do jedné rodiny vodou ředitelných barev. To znamená, že pro práci s nimi vám stačí obyčejná voda, nepotřebujete žádné ředidlo.

Kvaš (gouache) a akvarel, čím se liší?

Často se mně na kurzech akvarelu ptáte, co je to kvaš, jak se vlastně čte to cizí slovo „gouache“ a čím se tyhle barvy s divným názvem liší od akvarelových?

Akvarelové barvy jsou barvy, které jsou vodou ředitelné, jsou transparentní a nejsou krycí. Díky těmto vlastnostem mohou být obrázky namalované akvarelem krásně jasné a zářivé. (Proč tomu tak občas není, si povíme někdy příště).

Kvašové barvy jsou krycí a vodou ředitelné. Kryjí díky přidané krycí bělobě. Po zaschnutí na papíře jsou barvy krásně jemné a sametově matné. Jejich cize znějící název znamená prostě vodové barvy 🙂 (francouzské gouache, it. guazzo = vodová barva) Kvalitní barvy ani zdaleka nepřipomínají tempery, se kterými jsme se trápili na hodinách výtvarky ve škole.

Chcete si vyzkoušet kvaš a akvarel? Můžete začít se mnou!

Podle mého názoru je kvaš v současnosti trošku opomíjený a možná i trochu nepochopený druh barev. Přitom nabízí tolik kouzelných možností! Můžete s ním malovat v lehounkých vrstvách – stejně, jako s akvarelem a nebo si užít pořádnou hutnou malbu, jako s akrylovými barvami.

Pokud si pořídíte kvašové barvy v pánvičkách, můžete si krabičku barev vzít snadno i na cesty a neomezovat se s malbou jen v prostředí domova. Barvy v tubách nebo dózičkách zase oceníte při míchání velkého množství barevné směsi.

Jak malovat kvašovými barvami?

Pro dosažení jemných a průsvitných lazur barvy nařeďte více a pracujte s nimi stejně, jako s akvarelem. Pokud chcete malovat v silných vrstvách, barvy nařeďte jen tak, aby se vám s nimi dobře malovalo. Získáte tím velkou variabilitu při práci a ano – můžete přemalovávat světlé přes tmavé, takže odpadají starosti se světlými místy, které znáte z akvarelu :). Díky tomu může být kvaš snazším médiem pro začátečníky.

Na kurzu Květiny kvašem vás naučím všechno, co potřebujete znát pro to, abyste si malbu užili! Konečně přijdete na to, JAK co malovat, kdy barvy ředit a kdy naopak použít jejich krycí sílu.

Dostanete tipy na pomůcky, abyste nemuseli tápat v prodejnách výtvarných potřeb. Pomocí cíleně zaměřených cvičení se naučíte ovládat štětec tak, aby vás poslouchal. Naučíte se míchat barvy, takže nebudete odkázáni jen na omezenou paletu barev. A jako bonus se dozvíte, jak si kvašové barvy připravit doma.

admin

Recent Posts

Namalujte si šeřík akvarelem!

Namalovat šeřík akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. Hledáte snadný a srozumitelný…

3 týdny ago

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku. Co je pravý modrotisk? Modrotisk je…

1 měsíc ago

Kurzy malování akvarelem v Šumperku

Kurzy malování akvarelem pořádám hlavně v Praze, ale občas jedu i jinam. Loni jsem nově…

1 měsíc ago

Jak jsem malovala na kettlebell

Zajímá vás, jak jsem malovala na kettlebell a proč jsem tentokrát nepoužila akvarel? Co je…

2 měsíce ago

Barvy z kuchyně, workshop v Národním Muzeu

Proč barvy z kuchyně? Nejenom, že se v kuchyni skrývají, ale z kuchyně také známe…

7 měsíců ago

Zelená

ZELENÁ. Věděli jste? Nový cyklus článků a videí o barvách. Jak je vnímáme, jak s…

8 měsíců ago