DIY - vyrobte si,  Hostem v České televizi

Jednoduché vaření – videonávod na domácí sirup a sýry

Když byly moje děti malé, dost stonaly a spoustu času jsme tak nuceně trávili doma. Bylo potřeba je zabavit. V té době vznikl také můj první blog s příznačným názvem Pro radost.

V podobné situaci se všichni nacházíme i teď, vlivem koronaviru. Atmosféra v domácnostech může houstnout a maminkám se školkovými a školou povinnými dětmi možná už jde z toho všeho hlava kolem. Protože mám v záloze docela dost způsobů, jak si ukrátit dlouhou chvíli, udělala jsem vám malý rozcestník toho, co jsem kdy dělala, a je volně ke stažení nebo shlédnutí.

Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli pro vás moje tipy byly užitečné.

Původně jsem myslela, že všechno dám do jednoho článku, je toho ale tolik, že jsem se rozhodla to nějak tématicky rozdělit. A protože s plným žaludkem jde všechno líp, začínáme s vařením!

Vaření pro pořad Sama doma, 1. část

Měla jsem tu čest být několikrát hostem v pořadu Sama doma, i když šlo o živé vysílání a na vše bylo jen málo přesně vyměřeného času, vždycky byla atmosféra velice milá. S odstupem času musím říct, že jsem si i přes samozřejmou trému vysílání užila. Ve studiu se totiž potkáte se zajímavými lidmi, dalšími hosty pořadu, častokrát opravdovými odborníky ve svém oboru.

Sirup z výhonků jehličnanů

Za chvilku bude ta pravá sezóna na sběr výhonků, je to skvělá aktivita i pro děti. Větší děti zvládnou vyrobit sirup i samy, menší děti budou potřebovat vedení dospělého.

Dozvíte se taky, jak si vyrobit jednoduchý repelent.

Ve videu si můžete připomenout skvělou a milou Stáňu Lekešovou.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/214562220600078/obsah/328837-alternativa-sirupy-proti-bolesti-jitka-zajickova

Psaný návod na sirup najdete tady.

Domácí výroba mascarpone a tvarohu

Vyrobit si tvaroh doma je snazší, než se může zdát a snadno zapojíte i děti. Můžete si to spojit i s výukou přírodovědy a popovídat si o savcích a domácích zvířátkách.

S tímhle natáčením mám spojené dva zážitky. Ten první je, že se mně moderátorky s lehce starostlivým pohledem před vysíláním ptaly, jestli mi nevadí, že ke mně do vstupu dají pana Hezuckého. Vůbec jsem nevěděla, o koho jde, a tak jsem úplně v klidu přikývla, že nevadí. V tu chvíli jsem netušila, jak bude nelehké udržet si vedle Patrika slovo.

Každopádně se mi povedlo předvést výrobu tvarohu, mascarpone a ukázat jednoduchý recept na skleničkový dezert.

Druhý zážitek je spojený s milým setkáním s Lenkou, která k nám do Čech přinesla netradiční kokedamy. V té době (2014) ještě kokedamy nebyly tak známé, jako dnes, a mě se moc líbilo, jak Lenka vyzdobila studio.

Video má dvě části, určitě si je pusťte obě. Myslím, že vás to bude bavit a zasmějete se:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/214562220600010/obsah/303846-male-vareni-mascarpone-tvaroh-jitka-zajickova-1-cast

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/214562220600010/obsah/303865-male-vareni-mascarpone-tvaroh-jitka-zajickova-2-cast

Když už budete mít tenhle díl Sama doma rozkoukaný, můžete mrknout i na vstup výše zmiňované Lenky Hrubé ze Zahrady na niti. Zahrada na niti má momentálně koronavirové prázdiny, ale Lenčin e-shop normálně funguje, tak můžete nakouknout, co má pěkného.

Domácí tavený sýr z tvarohu bez tavicích solí

Když už budete mít vyrobený tvaroh, můžete ho dál zpracovat na sýr :). Jak na to, uvidíte v dalších videích pro Sama doma.

vaření Sama doma

V tomhle vstupu jsem ukazovala přípravu sýra laban (labneh). Jde původem o libanonský sýr. Doma ho máme moc rádi. Můžete ho jíst samotný, chutná podobně jako Lučina, nebo si ho okořenit a naložit do oleje (labneh makbouseh). V závorce jsou odkazy na psanou formu receptu.

Vstupů je opět víc:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/213562220600132/obsah/287905-domaci-syr-tvaroh-jogurt-jitka-zajickova-1-cast-anketa

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/213562220600132/obsah/287912-domaci-syr-tvaroh-jogurt-jitka-zajickova-2-cast-anketa

A protože se v pořadu Sama doma vždycky sejde víc hostů, i tady bych vás chtěla na někoho upozornit. Paní doktorku Strnadelovou asi maminky znají, ale pokud jste kreativní duše, neměla by vám uniknout Majda Urbanová, úžasná výtvarnice a odbornice na smalt.