Modrotiskový akvarel workshop v národním muzeu Jitka Zajíčková
Akvarel s Jitkou - kurzy,  Národní muzeum

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku.

Co je pravý modrotisk?

Modrotisk je nádherná technika, po právu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Jde o textilní tiskařskou techniku, při které se používá přírodní barvivo získané z indiga. Modrotisk pochází z Číny, do Evropy se dostala v 18. století. Bílé vzory vznikají použitím speciální rezervy. Ta chrání místa, která mají zůstat neobarvená. U tradičních vzorů můžeme vysledovat regionální charakter motivů.

Čím se liší modrotiskový akvarel od pravého modrotisku?

Při vymýšlení koncepce tohoto workshopu jsem se inspirovala barevností tradiční textilní techniky a využitím rezervy ve výtvarném projevu. Na rozdíl od pravého modrotisku, kdy se motivy razítkují na textil, budeme barvu i rezervu nanášet zejména štětcem a používat nebudeme plátno, ale papír.

Budeme dělat na workshopu v Národním muzeu?

Na workshopu budeme používat mistrovské akvarelové a jiné vodové barvy a pracovat s nimi na speciálním akvarelovém papíře. Stejně jako při vzniku pravého modrotisku používají mistři tiskaři rezervu, tzv. pop (pap), i my si ukážeme, jak docílit krásných bílých míst na papíře, bez použití krycí běloby.

Vodové nebo akvarelové barvy, co mají společného, čím se liší? Přečtěte si článek s podrobnými informacemi.

Jak se přihlásit na kurz Modrotiskový akvarel

Workshop probíhá ve spolupráci s Národním muzeem v Praze a bude se konat 16. 5. v budově Národopisného muzea (Musaion) od 17:00 h.

Plakát k workshopu Modrotiskový akvarel v Národním muzeu Praha. Mgr. Jitka Zajíčková