starý blog od r. 2009

Domácí „tavená“ pomazánka z olomouckých tvarůžků

Vzhledem k tomu, že mě v nejbližší době čeká jistá, řekněme velmi překvapivá zkušenost, doplňuji blog o další z domácích sýrových receptů.

Fotky ke článku už mám ostatně v archivu připravené dost dlouho, jak dokazuje starší vodoznak 🙂

Tentokrát jde o pikantní verzi krémového sýra, která potěší všechny milovníky pravých olomouckých tvarůžků. Tvarůžky mají možná pro někoho nesnesitelný odér i chuť, ale v této verzi je jejich jedinečný „charakter“  decentně umírněn, takže se nemusíte bát nabídnout je i případné návštěvě 🙂 S pivem je pánská společnost určitě ocení.

  • tvaroh ve vaničce, plnotučný
  • polévková lžíce másla
  • cca 1/2 -1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 kousky (kolečka nebo věnečky) olomouckých tvarůžků nastrouhané nahrubo
  • kmín
  • sůl
  • špetka sladké červené papriky
  • mléko podle potřeby

V rendlíku nebo na pánvi nahřeji tvaroh s máslem a sodou, pečlivě míchám, ať se hmota nepřichytí. Pokud zůstávají hrudky, netrápím se tím a přidám nastrouhané tvarůžky, prohřívám ještě chvilku, dokud hmota nemá konzistenci sýrové omáčky – pokud je hustší, doliji mléko.

Stále pečlivě míchám. Prošlehám tyčovým mixérem. Během šlehání se hmota ochladí a začne tuhnout, v tu chvíli se mohu rozhodnout, jak hustý chci mít výsledný sýr a případně prošlehám s dalším mlékem.

Dochutím solí (s tou opatrně, syrečky jsou dost slané!), kmínem a paprikou. Přeliji do misky či sklenice se širším hrdlem a nechám vychladit. Pokud chci krémovější sýr než je na fotografii níže, občas promíchám i během chladnutí.

One Comment