Vařím ráda s dětmi, chci, aby věděly, co se skrývá za talířem polévky, miskou salátu, bochníkem chleba či sklenicí kefíru. Chci, aby si vážily potravin i práce spojené s jejich vznikem, aby věděly, že není samozřejmost mít plný talíř…
Ráda experimentuji a nemá ráda zbytečné přísady v jídle, ani kosmetice. V kuchyni mi tak mimo běžné vaření vykapává syrovátka, roste kvásek na chleba a občas voní včelí vosk z domácího krému na ruce.
Přichází velmi nečekané pozvání. Takové, které se neodmítá…
Času je málo, musím vše
rozdělané přerušit a jako první vzniká
laban – jogurtový sýr původem ze Středního východu. Jeho příprava je tak jednoduchá, že na ní není snad ani co pokazit.
Dalším krokem je „
labneh makbouseh„. Malá sousta sýra tvarovaná do kuliček, naložená ve voňavém panenském oleji z oliv, ochuceném bylinkami.
Všechny recepty na videu ze Sama doma najdete
zde.
Minuty:
21:50 – čerstvé sýry
77:42 – polotvrdý sýr bez syřidla
3 Comments
Ta Ita
Už je to chvilku, co jsem našla Váš milý blog – moc se mi líbí a děkuji za něj – nacházím tu věci, které jsou mi milé…výtvarno, něco zdravého i dobrého k snědku, rady pro domácnost.
To že Vás uvidím i v televizi jsem nečekala! Výroba sýrů super…jen škoda, že Vás tak honili 😉 A já už musím taky jít – dokapává mi tu syrovátka 🙂
Jitka
Ta Ito,
děkuji za milý komentář 🙂
Všechno se to semlelo tak rychle, že jsem ani neměla čas se rozkoukat a bylo po všem.
Ve druhém vstupu obzvlášť jsem byla ve velké časové tísni, ale naštěstí se všechno stihlo a sýry potom všem mimo kameru chutnaly.
Budu ráda, když mi dáte vědět, jak vaše sýry dopadly a někdy si zase nejdete chvilku nakouknout sem do blogu.
Krásný den a děkuji, taková odezva od čtenářů je pro mně velmi cenná, Jitka
Jitka
Jak se sýry povedly i jinde, si můžete přečíst třeba tady: http://chcijist.blog.cz/1311/polotvrdy-syr