DIY - vyrobte si,  Hostem TV Nova,  Spolupracuji

Razítka a monotyp – věnec z mrkve a libečku

Je to tak, dnešní článek nebude o akvarelu 🙂 a nebudeme ani vařit, jak by se mohlo podle nadpisu možná zdát. Ukážu vám, jak zabavíte sebe a své děti. Ano, do konce školního roku už zbývá opravdu jen pár týdnů 🙂 a tenhle nápad můžete použít i na výrobu malého dárku pro paní učitelku. Ke slovu přijdou razítka a monotyp. Budeme totiž tisknout!

Kouzlo otisků a razítek

Razítka a monotyp vám otevřou svět nových možností, s malým úsilím a trochou fantazie můžete snadno skládat ornamenty, vzory. Sestavovat obrázky. Vzpomeňte si, jak nás jako malé zabavilo obtiskávání barvou natřených padaných listů. Teď máte možnost si tu radost užít znovu :).

Prozkoumejte spíž a lednici

Asi všichni známe bramborová razítka. Napadlo vás ale podobně využít i jiné poklady, které se ukrývají v lednici nebo špajzu? Stačí se dívat kolem sebe a hledat objekty se zajímavým tvarem nebo strukturou povrchu.

materiál na výrobu razítek

Na razítko můžete využít i starší jablíčko, na které už nikdo nemá chuť a do kompotu nebo štrůdlu se vám ho třeba nechce zpracovávat. Hodí se i takové, které zůstalo zapomenuté ve svačinové krabičce vašeho dítka :).

Obtiskněte květiny, než je vyhodíte na kompost

Využití najdou i odkvetlé květiny, které by jinak putovaly do koše nebo na kompost. Mají zajímavé listy? Výborně! I ty využijeme. I úplně obyčejný otisk listu může vypadat zajímavě, když si pohrajete s kompozicí.

monotyp květina

Hrajte si a skládejte motivy k sobě, vyrobte si třeba balicí papír, přáníčko, nebo obrázek na zeď.

Použijte nůž

Pohrajte si s řezy. Z brambory můžete vyřezat libovolné tvary, jablko rozpulte různými způsoby. Uvidíte, že jakmile začnete hledat potenciální razítka, už nikdy se nebudete na zeleninu dívat jen jako na něco k jídlu :).

Potisknout můžete cokoli

Tisk „razítky“ z přírodnin vypadá skvěle na papíře, ale i textilu. Důležité je zvolit ty správné barvy. Na papír vám bude stačit i obyčejný razítkovací polštářek nebo dobře rozmíchaná vodou ředitelná barva.

monotyp list

Pro tisk na textil sáhněte po barvách určených k malování na textil. Ty je většinou potřeba zafixovat žehlením.

monotyp - skládaný věnec

Chcete více inspirace, jak použít razítka a monotyp?

Ptáte se, co ta mrkev a libeček? Podrobný postup a další tipy na tisky a otisky z ovoce a zeleniny najdete v pořadu Rady ptáka Loskutáka z 1. 6. 2019 (od 06:14 minuty).

razítka a monotyp, Petr Rychlý, Rady ptáka Loskutáka

Chcete si vyrobit opravdické razítko, které se nezkazí? I to vás můžu naučit.