Akvarel s Jitkou - ze zákulisí,  Časopis Kreativ,  Spolupracuji

Ilustrovaný herbář pro časopis Kreativ

Miluju květiny, bylinky i různé plevely. Moc ráda maluji semínka, mechy a lišejníky. A taky si sama pro sebe vedu malý ilustrovaný herbář. Nabídka malovat léčivé pokojovky do časopisu Kreativ mě moc potěšila, protože můžu malovat to, co mě baví! A co mě těší dvojnásob, je to, že se ilustrace líbí i čtenářům.

ilustrovaný herbář

Paní Veronika dokonce poslala do redakce krásný mail. Takže, paní Veroniko, tenhle článek je zase moje malé poděkování pro vás!

Dobrý den,
když se blíží termín vydání Vašeho časopisu, tak se už nemůžu dočkat a když pak vyjde, tak cítím spokojenost a pocit štěstí. Opatrně ho vytáhnu z auta, jak kdybych nesla poklad a doma u šálku kávy nalistuji poslední stranu, protože netrpělivě očekávám, jaká květina tam bude a hned si ji zarámuji do sbírky. Pak listuji na stránky s citáty a vždy mě posunou dál nebo mě alespoň příjemně zalije teplo.
Časopis si nosím všude kam jdu a jezdí se mnou i na dovolenou, dokud ho celý nepřečtu. Pokaždé zkusím nějakou inspiraci. Váš časopis je už součástí mého života a je to můj únik do krásného světa fantazie. Děkuji.

Vaše čtenářka Veronika H.

druhy rýmovníku

Jak vznikají ilustrace pro herbář

Některé rostliny znám, nebo je dokonce mám doma, jiné si musím podrobně nastudovat. K tomu mi pomáhá moje sbírka herbářů a odborných knih. Nejradši ale jsem, když si můžu předlohu naživo prohlédnout a podle svých potřeb nafotit.

bacopa monieri

Velkou pozornost věnuji detailům, texturám. Pro každý obrázek si skládám jinou barevnici. Ta nakonec zůstala i v tisku, jako docela hezký dekorativní prvek.

Zelené odstíny si většinou míchám, aby působily živě.

rýmovník detail

Co se týká výrazu, nechtěla jsem malovat úplně hyperrealisticky. Do určité míry jsem ilustrace zjednodušila, aby byly přehledné, ale zároveň jsem chtěla přesvědčivě podtrhnout určité detaily.

Když je namalováno, herbář jde do tisku

Kreativ vychází jednou za dva měsíce, mám tedy obvykle dost času na to se ilustraci věnovat. Jde totiž o disciplínu na čas hodně náročnou. Úplně nejlíp se mi většinou maluje po večerech.

Takhle vypadá obrázek u mně na stole při umělém osvětlení.

ženšen pětilistý

… a takhle za denního světla a otištěný v časopisu.

herbář kreativ

Bezvadné je, že listy s ilustracemi jsou na pevném papíru, takže si je můžete z časopisu vyjmout a založit si svůj ilustrovaný herbář. Pěkně budou vypadat i zarámované jako obrázek.

Texty k ilustracím píše Tereza Melicharová, která také nádherně fotí. Její práci si můžete prohlédnout zde.

cibule

V tomto roce jsem pro herbář časopisu Kreativ namalovala šest rostlin, poslední léčivou pokojovku si budete moci prohlédnout už 10. 10., kdy vychází nové číslo.

Ilustrovaný herbář pro Kreativ budu malovat i v příštím roce, ale jeho zaměření vám zatím neprozradím :).