Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Jak si vybrat papír na akvarel – Canson Montval

Jakmile vaše akvarelové tahy získají na jistotě, určitě vás popadne touha vyzkoušet nějaký jiný a třeba i malinko dražší druh papíru. Montval od značky Canson je papír se zajímavým povrchem a docela pěkným příběhem na pozadí.

Papír Montval si můžete pořídit v různých formách a formátech bloků nebo samostatných archů. Je to jeden z papírů, které vyhoví jak studentům, tak pokročilejším malířům. V jeho použití se nemusíte držet zkrátka, bude vám vyhovovat jak na akvarel, tak i na jiné „mokré“ techniky. Zvládne inkousty, tempery, kvaše i třeba akryl.

Jak papír vypadá a jak se chová v kontaktu s barvami a vodou, se můžete podívat na příkladu jablka, které jsem malovala pro lekci akvarelu pro časopis Kreativ (vyjde 10. 10. 2019).

montval

Přímo na míru

Na počátku 20. století Malíř Gaspard Maillol navrhl podobu papíru, který by vyhovoval jeho potřebám. Ve firmě Canson mu vyhověli a papír vyrobili. Postupem doby se technologie výroby a kvalita papíru Montval vyvíjela.

V současné době jsou na výběr dva druhy papíru Montval (Montval Torchon).

canson montval

Jako padlý sníh

Ne, nedělám si legraci: tenhle papír má opravdu velmi zvláštní, ale pro účely mého stylu malování, velmi vhodný povrch. Pro jemnější a detailnější motivy je jako dělaný Montval s úpravou povrchu „snowy surface„.

snowy surface

Hrubší a autentičtější

Kdo vyžaduje hrubší a neuhlazenější povrch, určitě sáhne po verzi papíru lisované za studena. I tu Montval nabízí.

Moje hodnocení papíru Montval

Montval je papír vyrobený ze 100% celulózy, bez kyselin. Podle informací výrobce má mít dlouhou životnost (to nemohu posoudit) a je ošetřen proti plísním.

Co ale posoudit mohu, je to, že papír umožňuje snadné opravy a proto ho doporučuji i svým studentům.

maxi pack montval

Bezvadná je také možnost vybrat si přesně ten druh papíru – a pozor! i bloku, ve kterém si papír pořídíte. Vybírat můžete nejenom z archů různých formátů, ale můžete si vybrat mezi blokem lepeným nebo kroužkovým.

Ve výběrové složce papírů na akvarel najdete různé typy a gramáže papírů, některé byste jen těžko kupovali po jednotlivých arších.