Akvarel s Jitkou - výroba barev,  DIY - vyrobte si

Vyrobte si vlastní inkoust z kurkumy!

I když je v obchodech široká nabídka barev a inkoustů, je docela dobrodružné vyrobit si barvy z toho, co najdete doma. A pozor, nebude to o malbě kávou :)! Abych byla úplně přesná, budeme vyrábět barvy, co se dají pohodlně ředit vodou. Protože budou spíš tekuté konzistence, můžeme jim s pro zjednodušení říkat inkousty :). Prvním z nich bude jasně žlutý inkoust z kurkumy.

inkoust z kurkumy

Prohledejte spíž!

Určitě znáte tu situaci, kdy něco vaříte, krájíte a nebo kořeníte. Některé suroviny barví víc a jiné méně. Pojďme toho využít.

Dneska vyzkoušíme takové suroviny, které k tomu, aby barvily, nepotřebují žádné další přísady nebo tepelné zpracování. Začneme tím, co najdeme v kořenkách. Světlou červenou barví mletá paprika, žlutě kurkuma.

Rozpustnost barviva

Pro naše účely potřebujeme jen ty látky, které své barvivo uvolňují nejlépe v obyčejné vodě, případně v alkoholu. Tím ze hry pro dnešek vypadává mletá paprika, která své barvivo nejlépe uvolňuje v tuku. Kuchařky ne nadarmo přidávají papriku do mastného základu guláše ještě před zalitím vodou, paprika tak uvolní maximum barvy i chuti.

Kurkuma

Možná to víte, možná ne. Žluté barvivo obsažené v kurkumě se nazývá kurkumin. Pod označením E100 ho najdete třeba v sušených těstovinách. Příjemná žlutá barva má evokovat barvu vaječných žloutků, které se přidávají do nudlového těsta.

Kurkumin je velice intenzivní barvivo, prsty a nehty vám obarví v mžiku a na dlouho. Pojďme toho tedy využít! Abychom z našeho kutění měli také nějaký zdravotní benefit, můžeme popíjet mléko s medem a kurkumou.

Rychlý inkoust z kurkumy za studena

Protože naše barva bude tekutá podobně jako inkoust, řekneme si nejdřív, co vlastně inkoust je.

Nejdůležitější částí inkoustu je barvivo, někdy pigment, které dodává barvu. Vedle barviva je důležitá nějaká kapalina nebo rozpouštědlo, v kterém se barvicí složka rozpouští. Spoustu inkoustů tvoří voda, ale může se použít i alkohol, přidávají se i různé pryskyřice, stabilizátory a podobně.

Pigment nebo barvivo?

Barviva jsou barevné materiály, které se úplně rozpustí v kapalině (podobně jako sůl ve vodě).

Pigmenty si představte jako velmi jemné barevné prášky, které plavou v barvě. Jejich částečky se nerozpouští. Kvalita použitých pigmentů je stěžejní pro kvalitu akvarelových barev. – To jen tak na okraj :).

Barviva a pigmenty se získávají buď z přírodních zdrojů – rostliny, minerály, hmyz a nebo mohou být vyrobeny chemickou cestou.

Pomůcky a suroviny

  • mletá kurkuma (koření)
  • malá lžička
  • polévková lžíce
  • líh (klidně i francovka – inkoust bude pěkně vonět a zároveň poslouží jako konzervant)
  • filtrační papír nebo plátýnko
  • dostatek nádobek
  • uzavíratelná lahvička, kdybyste si barvy chtěli připravit víc
  • čtvrtky a papíry na testování – bohatě postačí třeba tyto
  • štětce (s měkkým vlasem) – jako na akvarel
  • rukavice, pokud si nechcete zabarvit ruce
  • volitelně arabská guma na zahuštění
filtrace

Jak z kurkumy získat barvivo

Úplně jednoduše! Ve vhodné nádobce smíchejte lžičku kurkumy se lžící lihu, přidejte zhruba dvě lžíce vody, promíchejte a nechte chvilku stát.

Když by na to přišlo, můžete hotovou směsí rovnou malovat. „Zrníčka“ kurkumy dodají obrázku zajímavou texturu.

My ale chceme něco víc – pěknou, stejnoměrnou barvu. Proto bude potřeba kurkumovou směs přecedit.

Připravte si filtrační papír. Můžete použít i trychtýř (já ho nepoužila). Filtrační papír jsem rovnou vložila do hrdla lahvičky, ve které mám „inkoust“ uskladněný.

Roztok opatrně vlijte do připraveného filtračního papíru a nechte překapat. Abyste získali maximum barviva, můžete usazeniny v papíru ještě jemně vymačkat.

Já jsem svou barvu ještě jemně zahustila přidáním asi 1/4 lžičky tekuté arabské gumy (koupíte ve výtvarných potřebách).

Zkusíte to také? Výrobu „inkoustu“ a následné malování s ním můžete využít i jako příjemnou aktivitu s dětmi. Určitě budou uchváceny tím, že si můžou samy vyrobit opravdovou barvu!

Domácí „vodové“ barvy z přírodních surovin – jak jsem je ukazovala v pořadu Rady ptáka Loskutáka.