Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Jak si vybrat papír na akvarel – Canson studentský papír

Tenhle papír je skoro kouzelný, má pěknou gramáž a příjemnou přírodní bílou barvu. Na jedné straně hladký, na druhé lehká textura. Canson studentský papír vás prostě nezklame.

V povídání o papírech na akvarel jsem vás seznámila se základními druhy papíru na akvarel a představila vám kreslící akvarelový karton z papíren v Brně. Tenhle úplně obyčejný papír používám vždycky, když potřebuji rychle něco načrtnout, vyzkušet nové směsi barev a podobně. Maluji na něj ale také ilustrace, které nepotřebují hodně vody a jsou spíš kresebné. Jako třeba tyhle vlaštovičky.

Věnovala jsem se také kyselosti papíru. Dnes vám představím papír, který mám dlouhodobě ve velké oblibě a můžete si ho také vyzkoušet na mých kurzech.

Co umí Canson studentský papír?

V prví řadě vás podrží. A to doslova! Od doby, kdy jsem ho před lety objevila a poctivě odzkoušela, jak na suchou, tak mokrou techniku akvarelu, moje nadšení z něj nijak neopadlo.

Svůj název „studentský“ nemá pro nic za nic. Je velmi, ale opravdu velmi odolný. Vydrží gumování a všemožné opravy, nezačne se vám pod štětcem drolit, když víc přitlačíte na štětech. Můžete na něj kreslit i malovat a v nabídce je ve dvou gramážích. Na malbu chtějte 250 gsm, na kreslení vám postačí 160 gsm.

Nekyselý papír na kreslení i malování

Papír je vyrobený z čisté celulózy a je bez kyselin. Nemusíte se tedy bát, že by časem nějak výrazně zažloutl nebo jinak zašel. Můžete ho použít akvarel, temperu i tuš. Stejně dobře na něj můžete kreslit tužkou, uhlem, pastelem, nebo křídami.

Studentský papír si můžete koupit v blocích, to je pohodlná varianta třeba na cesty. Sehnat můžete ale i jednotlivé archy, což využívám hlavně já, protože ho pro vás kupuji ve velkém na kurzy.

K dostání je ve formátech A5, A4, A3 a dokonce kusově i jako velký formát A2.

Ve výběrové složce papírů na akvarel najdete různé typy a gramáže papírů, některé byste jen těžko kupovali po jednotlivých arších.