Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Vlastní vzorník na akvarel – nutnost nebo ne?

Úplně se vidím: mám nové akvarelové barvy už se strašně těším, až je vyzkouším a namaluju s nimi první obrázek. Poznáváte se v tom také? Dneska vám prozradím, co dělám já ještě před samotným malováním a proč si myslím, že je fajn obětovat trošku času a vyrobit si pořádný vzorník akvarelových barev.

Tenhle článek patří tak trošku k takovým těm zákulisním. K věcem, o kterých se většinou moc nemluví, ale přitom je to docela škoda.

Proč ztrácet čas výrobou vzorníku?

V první řadě chci říct, že nejde o ztrátu času. Každé barvy jsou jiné a mají jiné vlastnosti. Může se proto stát, že se barvy, které různí výrobci pojmenovávají stejně, se při malování budou od sebe lišit. Souvisí to s tím, že každý výrobce má nějakou svojí recepturu a třeba i jinak zpracovává pigmenty. To se všechno odrazí na tom, jak se barva chová na papíře. Dobře udělaný vzorník vám může doslova vytrhnout trn z paty!

První seznámení s barvou

Kvalitní akvarelové barvy v suchém stavu vypadají jinak, než budou vypadat při malování na papíře. Je to dáno vysokou pigmentací. Občas se na první pohled nedá ani odhadnout, o jakou barvu se jedná :). Vše vysvětluji ve videu:

Jestli malujete jen pro vlastní potěšení, bude vám stačit jednoduchý vzorníček, který si vložíte do krabičky barev. Někteří výrobci už dokonce kartičky s předtištěnými políčky vkládají přímo do barev.

Takhle to mají například akvarely Bílé noci, nebo Art Philosophy. K barvám Schmincke Horadam jsem dostala velký arch kvalitního papíru k vyzkoušení barev a návodem, jak s nimi pracovat. Kupovala jsem si je v roce 2013, teď je to možná zase jinak.

K barvám Kremer je přiložen ručně malovaný vzorník.

Není ovšem nad to, barvy si vyzkoušet. Některé barvy potřebují k rozvinutí svých vlastností více prostoru, než nabízí předtištěný vzorníček. To se týká hlavně barev, které granulují.

Osobně si chystám několik druhů vzorníků:

  • velký vzorník na archu A4 – používám vždycky stejný druh papíru (studentský Canson), píšu si údaje o světlostálosti, pigmentech a krytí
  • malá kartička, kterou si vkládám přímo do krabičky barev – občas i úplně bez popisu
  • lístečkový vzorník s podrobným popisem – podle mě nejlepší a nejužitečnější typ vzorníku

Lístečkový vzorník

Variabilní vzorník, který používám při mnoha příležitostech. Mohli jste je vidět ve vysílání TV Nova, v České televizi, ale i v návodech, které píšu pro Kreativ.

Je ideální pro hledání barevných kombinací a navíc skvěle vypadá na fotkách 🙂

Nejvíce se mi osvědčil zhruba formát vizitky, mám tak dost prostoru jak pro zkoušku barvy, tak dost místa pro popis. Lístky si spojuji buď šňůrkou nebo knihařským kroužkem. Lístky jdou díky tomu vyjímat a přeorganizovávat. Těchto vzorníků mám několik: podle značek, studené a teplé barvy, granulující a metalické odstíny. Speciální vzorník mám na barvy z přírodních pigmentů.

TIP NAVÍC:

Podobně, jako si dělám vzorník barev, si dělám také vzorník papírů:

Jaké vzorníky používáte vy? Máte nějakou vychytávku? Pojďme se vzájemně inspirovat!

Vyfoťte své vzorníky do stories na instagramu a označte je @jitkazajickova a @akvarelsjitkou. Nebo mi dejte vědět do komentářů na facebooku. Těším se na vaše vzorníčky 🙂

Někdy příště vám ukážu, jak si organizuju svoje akvarelové barvy.