Akvarel s Jitkou - kurzy,  Akvarel s Jitkou - techniky,  Hostem TV Nova,  Hostem v České televizi

Suminagashi – japonské mramorování

Tuš tančící na vodě, to je suminagashi, japonské mramorování. Suminagashi je technika s cizokrajným názvem a nádhernými výsledky, která si vás zcela jistě získá svým půvabem.

mramorovani suminagashi

Jedinečnost a neopakovatelnost suminagashi

Suminagashi  墨流 je prastará japonská technika dekorování papíru, která došla zdokonalení ve 12. století. O jejím původu existuje několik teorií. Každopádně, jde o naprosto kouzelnou techniku, které se můžete věnovat v pohodlí domova. V základní podobě ji bez problému zvládnou i děti.

Název v překladu znamená „plovoucí tuš“ a úplně přesně vystihuje podstatu techniky, kdy jen letmým dotykem štětce vznikají na vodní hladině neopakovatelné obrazce.

Suminagashi je mnohem starší technikou mramorování, než poměrně známá turecká technika Ebru. Obrazce vzniklé technikou suminagashi jsou jemné, éterické a neopakovatelné. Každý otisk je jedinečný a nelze ho zopakovat.

pomucky suminagashi

Na co můžeme mramorování použít

Suminagashi je tradičně velmi úzce spjato s kaligrafií a tušovou malbou sumi-e. Papíry dekorované touto technikou jsou však velmi krásné i samostatně.

Ozdobit si ale můžete přáníčka, visačky na dárky, nebo si vytvořit působivé nástěnné dekorace. Papíry zdobené mramorováním můžete využít i pro další tvoření. Třeba scrapbooking nebo tvorbu koláží.

online kurz suminagashi

Zaujala vás technika plovoucí tuše?

V online kurzu se naučíte základní a pokročilé techniky a ukážu vám fígle a postupy pravých mistrů suminagashi!

Suminagashi v televizi

Tuhle přenádhernou techniku mramorování jsem měla možnost prezentovat v pořadu Rady ptáka Loskutáka na Nově a také v pořadu Sama doma na ČT1.

Rady ptáka Loskutáka:

mramorování suminagashi Rady ptáka Loskutáka

Sama doma 1. 2. 2021 – první část: