Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Kremer Pigmente – tak trochu jiné akvarelové barvy

Kremer Pigmente je německá značka nabízející pigmenty a suroviny na výrobu barev. Mimo výše uvedeného mají i širokou škálu hotových barev vlastní produkce.

Jestli se dojímáte nad krásou prací starých mistrů, sníte o mušlovém zlatě a duběnkovém inkoustu a na místech s historií vnímáte sílu genia loci, myslím, že z akvarelových barev Kremer budete nadšeni podobně jako já.

Tyhle akvarely jsou pekelně drahé – za tu cenu si pořídíte kožené boty. Ale! Jsou ručně vyráběné
z přírodních nebo syntetických čistých pigmentů. Klíčové je slovo čistých – žádné směsi, monopigmenty. A ty jsou skutečně luxusní – jen považte: lapis lazuli, pravá sépie, oxidy kovů… Suroviny jak z klášterního skriptoria nebo alchymistického tyglíku :).

Když jsem před lety začínala s akvarelem, úplně na začátku jsem malovala tím, co jsem měla doma. Protože jsem vždycky malovala, nějaké barvy se u mně našly vždycky. Papíry jakbysmet. Mé první pokusy s akvarelem proběhly obyčejnými vodovými barvami od Koh-i-nooru, co mi zůstaly ještě ze školy.

Barvy skoro jako od Vermeera


První opravdové akvarely jsem si koupila v roce 2000 od české značky UMTON, a mám je dodnes :). Hlavně miluji jejich chromoxid tupý :).

Ale asi to znáte, jestli máte nějaký koníček, občas vás to tak nějak ponouká kouknout se, co je nového – lepšího :). A protože jsem vždycky měla vášeň pro historii a staré umění, fascinovala mě příprava vlastních barev a výroba štětců a ručního papíru.

Jestli nechápete, co na tom vidím, podívejte se třeba na film Dívka s perlou. Ten je pro mě naprosto vizuálně okouzlující. Pokud nemáte náladu na romantiku, o Vermeerovi je natočený i úžasný dokument Vermeer a jeho odkaz.

Obrázek z dokumentu Vermeer a jeho odkaz/ zdroj
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11902830524-vermeer-a-jeho-odkaz/

Hrozně mě baví vyrábět si věci sama – vařím ze základních surovin. Umím si i sama připravit jednodušší kosmetické přípravky. Stejně to mám i s barvami. Fascinují mě kouzla spojená s přípravou barev a třeba i jen přihlížet, jak věci vznikají. To mě neomylně vedlo k základním surovinám: pigmentům, pojidlům a pomůckám, které jsou potřeba k výrobě barev. Ty najdete zejména v obchodech s potřebami pro restaurátory. A tak jsem narazila na Kremer pigmente.

Akvarelové barvy Kremer, Sada I

Pořídila jsem si sadu č. 1, která obsahuje 14 plných pánviček (rozumějte: větších mističek barvy).

akvarelové barvy v pánvičkách

Součástí sady barev je ručně malovaný vzorník, ale já si stejně udělala svůj :). Na druhé straně vzorníku najdete podrobný popis použitých pigmentů, nechybí benátská červeň, pyramidová žluť, chromoxid zelený, přírodní siena. Prostě pohádka!

vzorník barev Kremer Pigmente

Při prvním pohledu vidíte, že každá z hotových barev jinak vypadá. Některé jsou matnější a sušší, jiné lesklé a polotuhé – je to dáno použitými surovinami. Krabička je bytelná, kovová. Má dvě vyklápěcí palety a na spodní straně kroužek na palec, takže ji můžete pohodlně držet položenou v ruce, stejně jako klasickou paletu.

krabice akvarelových barev Kremer Pigmente

K barvám jsem si přikoupila i prázdné pánvičky na akvarelové barvy (to jsou ty malé bílé krabičky) a pár štětců. Ty jsou v praktickém pouzdře, takže za mě bezva!

akvarel Kremer Pigmente, ladoňka dvoulistá, malba, míchání barev

Barvy na papíře příjemně granulují, ve směsích se chovají pro mě předvídatelně. Za mě tedy velká spokojenost.

Obrázek ladoňky jsem malovala 5 barvami, kde nestačila hotová barva, tam jsem míchala.

akvarel Kremer, ladoňka dvoulistá, malba

Ale víte co? Jednou si ty vlastní barvy a štětce stejně sama vyrobím 🙂!