Daniel Smith Essentials Watercolor
Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Akvarelové barvy Daniel Smith Watercolor

Čím jsou akvarelové barvy Daniel Smith tak výjimečné? Jde o trend, který za čas odezní, nebo jde opravdu o mimořádně kvalitní akvarelové barvy?

Pro začátek musím podotknout, že nejsem chemik a veškeré mé názory na barvy Daniel Smith jsou moje subjektivní názory, podložené více než dvacetiletou zkušeností s malbou akvarelem a akvarelovými barvami. Mám drobnou zkušenost i s výrobou akvarelových barev, které si vyrábím prioritně pro svou vlastní potřebu.

Daniel Smith akvarel

Vzhledem k tomu, že jsem si dala za cíl, postupně zrecenzovat akvarelové barvy dostupné na trhu v ČR, nemůžou chybět ani akvarely Daniel Smith, které se už v současné době dají koupit i u nás, není tedy nutné si je objednávat ze zahraničí. (Já ty svoje mám z Amazonu.)

Upřímně musím říct, že mě od jejich nákupu dlouhou dobu odrazovala jejich velmi vysoká cena. Když píšu vysoká, myslím tím OPRAVDU velmi vysoká :).

Na druhou stranu jsem byla opravdu zvědavá na jejich vlastnosti, chtěla jsem trošku proniknout do toho „šílenství“ kolem nich.

Daniel Smith

Daniel Smith je v současnosti jedna z nejznámějších akvarelových značek v USA. Výrobu zahájili v roce 1976 tiskovými inkousty, postupně svůj repertoár rozšířili. Mimořádnost jejich akvarelů má spočívat v užití přírodních minerálů a výjimečných formulacích barev.

Zcela unikátní má být jejich řada PrimaTek, která prý obsahuje čisté minerální pigmenty (rozumějte: opravdu rozemleté minerály, jako třeba apatit, serpentin, jadeit, ametyst). Zní to báječně, nemyslíte? (Na tu se podíváme příště.)

Na první seznámení jsem si pořídila tři sety barev: Watercolor Essentials Set, Jean Haines’ Master Artist Watercolor Set a PrimaTek Watercolor Set.

Dnes se podíváme na set Essentials.

 akvarel Daniel Smith watercolor essentials set

Daniel Smith Essentials Watercolor Set

Sada obsahuje 6 tubiček barev. Píšu tubiček, protože jde opravdu o malé tuby, které mají obsah jen
5 ml barvy. Takto malé tuby najdete např. u značek Schmincke Horadam nebo Winsor & Newton. Jsou ideálním řešením, když máte rádi barvy v tubě, ale nechcete nakupovat ve velkém množství barvy. Když barvu ještě neznáte, nebo ji používáte jen občas.

Konkrétně obsahuje tyto barvy:

  • Hansa Yellow Light – Hanza žlutá světlá, PY 3
  • New Gamboge – žlutá Gamboge (gumiguta), PY 97/PY 110
  • Quinacridone Rose – růžový kinakridon, PV 19
  • Pyrrol Scarlet – pyrrolová červeň, PR 255
  • Phthalo Blue GS – ftalová modř, PB 15:3
  • French Ultramarine – francouzský ultramarín, PB 29

Názvy barev jsem doplnila českým překladem a označením pigmentu. Až na gumigutu jde o monopigmentní barvy. Takové barvy jsou tvořeny jen jedním pigmentem a jsou předpokladem pro čisté míchání barevných směsí.

swatch Daniel Smith watercolor vzorník akvarel

Už na první pohled je vidět, že jde o pěkně pigmentované barvy a dobře zpracované. Při vytlačování barvy z tuby se neodděluje pojidlo od pigmentu, což se občas stává. Nejde úplně o závadu, ale malinko to znepříjemní práci :).

První dojmy z barev Daniel Smith Essentials Watercolor Set

Co se týká pigmentů, nejvíc jsem byla zvědavá na růžový kinakridon. Daniel Smith použil do své formulace pigment PV 19. Ten může mít dvě podoby, buď více růžovou, nebo s lehkým fialovým nádechem.

Gumiguta pod názvem New Gamboge je formulovaná jako směs dvou pigmentů, jde o krásnou teplou žlutou tmavě hořčicového odstínu.

Francouzský ultramarín je klasicky krásný, teplejší modrý odstín s jemnějším červeným nádechem a lehkou granulací.

DS essentials set swatches vzorník akvarel

Základní barvy

Sada DS Essentials Watercolor Set ve své podstatě neobsahuje nic objevného, jde o klasický výběr teplých a studených variant základních barev.

Daniel Smith primary warm akvarel

Absolutní minimalismus, který funguje.

akvarel základní barvy studené odstíny

Směsi barev vycházejí krásně čisté, a to jak v teplé variantě základních barev, tak ve studené variantě.

květiny akvarelem Daniel Smith

Abych si barvy a směsi vyzkoušela v akci, namalovala jsem si květinový věneček, je to jedno z mých oblíbených témat, při kterém si vyzkouším jak míchání barev, tak práci do mokrého i suchého podkladu.

terciální barvy akvarel Daniel Smith

Barvy se na papíře chovají pěkně, předvídatelně. Jdou dobře nanášet i odebírat.

Zbytky barev po malování jsem nechala zaschnout na paletě, abych vyzkoušela, jak půjdou zpětně oživit. I to funguje velmi dobře.

 akvarel Daniel Smith

Jaké je závěrečné hodnocení Daniel Smith Essentials Watercolor Set?

Jde bezesporu o kvalitní barvy, dobře zpracované a pěkně fungující.

Finanční náročnost musí posoudit každý sám, srovnatelnou kvalitu lze sehnat i od jiných výrobců. Pro začátečníka (studenta, hobby akvarelistu) jde, myslím, o zbytnou investici.

Pokud ale s akvarelem už nějakou dobu pracujete, věřím, že oceníte i tyto barvy. Můžete je používat čerstvé – rovnou z tuby, dobře ale fungují i po zaschnutí na paletě.

Líbí se vám květinový věneček, na kterém jsem testovala akvarely Daniel Smith Essentials Watercolor Set? Podobné vás naučím malovat na online kurzu!

DS watercolor review