Malování kávou
Akvarel s Jitkou - kurzy,  Akvarel s Jitkou - malba kávou,  Hostem v České televizi

Malování kávou, stručný návod v pořadu v Sama doma

I když se může zdát, že malování kávou je fenoménem posledních let, nemusí to tak být. Už v daleké historii lidé přišli na to, že některé rostliny nebo přírodniny mají barvicí schopnosti. Pravěcí umělci míchali barevné hlinky s tukem nebo vodou k vytvoření barvicích směsí, čínští umělci používali čaj tomu, aby dodali sépiový tón svým uměleckým dílům. Jakmile se káva rozšířila po Evropě, určitě někoho napadlo kávu využít pro malování.

Zrovna nyní, v době koronavirové karantény, když leckdo už doma „leze po zdi“, můžeme čas, který máme, využít k tomu, abychom zkusili něco nového. Tím může být třeba právě malba kávou.

malba kávou Sama doma

Jsem moc ráda, že jsem tuhle krásnou techniku mohla předvést v pořadu České televize Sama doma. Asistovali mi pánové Dejdar s Vackem a Ester Janečková si zkusila namalovat lístek tlakem na štětec.

Záznam najdete zde.

Proč malovat kávou?

Jednoznačně proto, že pomůcky pro tohle malování najdeme skoro v každé domácnosti. Malovat můžete zbytky kávy, co vám zbude v hrnečku a nebo si připravit vlastní barvicí směs ze zapomenuté instantní kávy, která se krčí někde vzadu na poličce ve spíži.

malba kávou

Co je potřeba k malování kávou

V první řadě samozřejmě kávu 🙂

Ale ani ostatní pomůcky nebude těžké si opatřit.

Potřebovat budete vodu, několik nádobek, tužku na předkreslení a pevný papír. Ideální je akvarelový papír, ale vystačíte i se školní čtvrtkou a úplně v nouzi nejvyšší, vám postačí i obyčejný kancelářský papír. Pokud budete malovat na něj, počítejte, prosím, s tím, že se bude kroutit a také se může pod štětcem drolit. Není totiž primárně určený na malování s použitím vody.

Štětce na malbu kávou jsou ideální takové, které mají jemné štětinky. Můžou být přírodní a nebo klidně i syntetické.

Technika malby kávou

Prvním krokem je příprava barvicí směsi. Čím bude koncentrovanější, tím bude barva tmavší.

Malovat můžete stejně, jako akvarelem. Do mokrého nebo suchého podkladu. Ideální je postupovat od světlého ke tmavému.

Finální podobu vaší malby ovlivní textura papíru i použité štětce.

Podívejte se na malý návod na You Tube.

Budu moc ráda, když vás pro malování kávou nalákám a budu se těšit na vaše obrázky.

Chcete se naučit víc?