Domácí „tavená“ pomazánka z olomouckých tvarůžků
Vzhledem k tomu, že mě v nejbližší době čeká jistá, řekněme velmi překvapivá zkušenost, doplňuji blog o další z domácích sýrových receptů.
Fotky ke článku už mám ostatně v archivu připravené dost dlouho, jak dokazuje starší vodoznak 🙂
Tentokrát jde o pikantní verzi krémového sýra, která potěší všechny milovníky pravých olomouckých tvarůžků. Tvarůžky mají možná pro někoho nesnesitelný odér i chuť, ale v této verzi je jejich jedinečný „charakter“ decentně umírněn, takže se nemusíte bát nabídnout je i případné návštěvě 🙂 S pivem je pánská společnost určitě ocení.
- tvaroh ve vaničce, plnotučný
- polévková lžíce másla
- cca 1/2 -1 čajová lžička jedlé sody
- 2 kousky (kolečka nebo věnečky) olomouckých tvarůžků nastrouhané nahrubo
- kmín
- sůl
- špetka sladké červené papriky
- mléko podle potřeby
V rendlíku nebo na pánvi nahřeji tvaroh s máslem a sodou, pečlivě míchám, ať se hmota nepřichytí. Pokud zůstávají hrudky, netrápím se tím a přidám nastrouhané tvarůžky, prohřívám ještě chvilku, dokud hmota nemá konzistenci sýrové omáčky – pokud je hustší, doliji mléko.
Stále pečlivě míchám. Prošlehám tyčovým mixérem. Během šlehání se hmota ochladí a začne tuhnout, v tu chvíli se mohu rozhodnout, jak hustý chci mít výsledný sýr a případně prošlehám s dalším mlékem.
Dochutím solí (s tou opatrně, syrečky jsou dost slané!), kmínem a paprikou. Přeliji do misky či sklenice se širším hrdlem a nechám vychladit. Pokud chci krémovější sýr než je na fotografii níže, občas promíchám i během chladnutí.
One Comment
Sonja Häusl-Vad
jéé,konečně někdo, kdo maluje, bloguje a mluví přitom česky 🙂 zvu také srdečně ke mně na návštěvu… (vad-art.blogspot.co.at) S.