Dvě značky, dvě různé sady pastelových barev. Zajímá vás, čem se liší tak oblíbené pastelové akvarely? Podívala jsem se na zoubek barvám Nostalgia of Pastel (Mungyo, Gallery) a sadě Pastel Dreams Watercolor Confections (Art Philosophy, Prima Marketing).

Nostalgia of Pastel Mungyo

O Korejské značce Mungyo, resp. Gallery jste už u mně na blogu mohli číst několikrát:

Jde o značku s poměrně dlouhou tradicí (od roku 1945) a ve svém sortimentu má širokou škálu výtvarných potřeb. Osobně mám moc ráda i jejich pastely.

S paletkou pastelových odstínů Nostalgie of Pastel jsem vás již seznámila.

Dnes se podíváme podrobněji na složení barev po stránce pigmentů a porovnáme je se sadou Pastel Dreams v zahraničí tak populární značky Watercolor Confections (Art Philosophy).

Pastel Dreams Watercolor Confections

Watercolor Confections je řada akvarelových barev Art Philosophy, značky Prima Marketing. Prima Marketing sídlí v Kalifornii a nabízí bohatou škálu výtvarných a kreativních potřeb. Vedle akvarelových barev Watercolor Confections, které spadají pod produktovou řadu Art Philosophy, má Prima Marketing ve svém portfoliu také suché pastely, vodovky, akvarely v tubách, papíry na akvarel a další.

Čím se liší pastelové sady Mungyo a Art Philosophy?

S paní Lucií, která v ČR akvarely Watercolor Confection nabízí, jsme se dohodly, že by bylo zajímavé se na tyhle barvy podívat blíž a konkrétně porovnat pastelovou sadu Pastel Dream s barvami Nostalgia of Pastel, Mungyo.

Když totiž vybalíte jednotlivé pánvičky z obalů, barvy vypadají naprosto stejně. Zabalené pánvičky akvarelů. První Mungyo,

druhé Art Philosophy. Barvy jsou v paletkách i stejně uspořádány.

Protože Mungyo už delší dobu používám, přerovnala jsem si sadu podle sebe. Nicméně, stále je vidět, že jde o stejný typ akvarelů. Tvrdé extrudované kostičky barev v plastových půlpánvičkách.

Barvy mají stejnou texturu, jakou jsem popisovala v hodnocení klasické sady Mungyo. Protože nemusí každému úplně vyhovovat, doporučovala bych si přečíst článek, kde najdete tipy, jak s těmito barvami pracovat.

Textura barev typická pro Mungyo, hrubší a jakoby porézní v suchém stavu.

Při pohledu v suchém stavu jsou barvy naprosto totožné. Udělala jsem si tedy vzorník.

Srovnání v mokrém stavu

K prvnímu seznámení jsem použila malý vzorníček přibalený přímo k barvám Art Philosophy.
K pořádnému seznámení s barvou ale nestačí.

Druhý test jsem provedla na papír Canson 250 gsm. Stejný, jako na vzorníky používám vždycky.

Barvy se na papíře chovají téměř totožně a jsou mezi sebou zaměnitelné.

Crimson (Art Philosophy) a Pyrrol Red (Mungyo)

Rose (Art Philosophy) a Rose Madder Genuine (Mungyo)

Pool Party (Art Philosophy) a Manganese Blue Hue (Mungyo)

Porovnání pigmentů

Vzhledem k tomu, že i první srovnání na papíře neukázalo žádné markantní rozdíly, podívala jsem se podrobněji na samotné pigmentové složení barev.

Mungyo má tradičně velmi dobře zpracovanou dokumentaci k barvám. Na každé barvě jsou uvedeny informace o použitých pigmentech, světlostálost, stupeň krytí. Tak to ostatně u barev, které se prezentují jako umělecké, má být.

Naproti tomu Art Philosophy Pastel Dream Watercolor Confections žádné takové informace neuvádí a i ze samotných názvů barev (Brown, Chocolate, Sea Dream) nic důležitého nevydedukujete. Tyhle populární názvy jsou typické pro hobby barvy, což samozřejmě není nic špatného, v mých očích je to ale trošku shazuje.

Zatím nechci být předpojatá, a tak různě po internetu hledám informace o pigmentovém složení a světlostálosti.

Barvy jsem si otestovala vedle sebe a ke každé doplnila informace o pigmetech. Vzhledem k tomu, že výroba barev obou značek probíhá v Koreji, a vše nasvědčuje tomu, že ve stejné továrně, nečekala jsem příliš velké rozdíly ve složení.

Bohužel, v současné době akvarelového boomu není nic zvláštního, když si známá značka zadá výrobu do zahraničí (je to stejné jako u textilu, například).

Monopigmentní a vícepigmentní akvarely

Na co jsem se zaměřila a proč je to tak důležité? Složení akvarelů přímo ovlivňuje to, jak se budou chovat na papíře a jak se vám s nimi bude pracovat. Každý pigment má své vlastnosti (krytí, světlostálost, granulace). Osobně si barvy ráda míchám a proto dávám přednost barvám, které pokud možno obsahují jeden pigment. (Mluvím o tom i zde, ve videu.)

Mám pak větší volnost v tvorbě vlastních odstínů a nehrozí, že mi vyjde matná a nehezká směs. Anglicky často označovaná jako muddy, bláto.

Obě pastelové sady obsahují několik monopigmentních odstínů. I když barvy na papíře vypadají skoro totožně, liší se složením pigmentů – např. Art Philosophy Lemonade a Mungyo Salmon Pink.

Osobně bych dala přednost akvarelům Mungyo, barvy obsahují nanejvýš 3 pigmenty, ne 4, jako u Art Philosophy.

Které si vybrat?

Oboje barvy jsou uložené v praktickém kovovém boxu s kroužkem na palec, který usnadní malování v plenéru. Box má dvě vyklápěcí palety.

Akvarely jsou uloženy v pánvičkách, které lze vyjmout, předpokládám, že bude možné je v budoucnu dokupovat i jednotlivě, jak je to možné u klasické sady Mungyo.

Mungyo Nostalgia of Pastel má lepší dokumentaci k barvám, složení barev a působí na mě víc profesionálně.

Art Philosophy je možná více trendová značka, která cílí na široké řady hobby veřejnosti s dobře propracovaným marketingem.

Jediné plus při porovnání těchto dvou téměř identických pastelových sad vidím v tom, že v balení Pastel Dreams Watercolor Confections máte přibalený vzorníček :).

Co se týká ceny a dostupnosti, Mungyo Nostalgia of Pastel pořídíte jak na e-shopech, tak v kamenných prodejnách za cenu kolem 400,-. Art Philosophy Pastel Dreams Watercolor Confections stojí o něco více a zatím jsem je našla je na jednom e-shopu.

Nenechte se zmást možná až příkrým hodnocením barev Watercolor Confection. Někdy příště se podíváme na set Vintage Pastels, který svůj ekvivalent v barvách Mungyo nemá. A to jsou opravdu krásné, jakoby patinované, jemné odstíny. Těšte se!

Barvy Mungyo si můžete pohodlně vyzkoušet u mně na kurzech akvarelu.

admin

Recent Posts

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku. Co je pravý modrotisk? Modrotisk je…

2 týdny ago

Kurzy malování akvarelem v Šumperku

Kurzy malování akvarelem pořádám hlavně v Praze, ale občas jedu i jinam. Loni jsem nově…

4 týdny ago

Jak jsem malovala na kettlebell

Zajímá vás, jak jsem malovala na kettlebell a proč jsem tentokrát nepoužila akvarel? Co je…

4 týdny ago

Barvy z kuchyně, workshop v Národním Muzeu

Proč barvy z kuchyně? Nejenom, že se v kuchyni skrývají, ale z kuchyně také známe…

6 měsíců ago

Zelená

ZELENÁ. Věděli jste? Nový cyklus článků a videí o barvách. Jak je vnímáme, jak s…

7 měsíců ago

DERMACOL LOVE DAY. Workshopy akvarel

Akvarelové workshopy a malba akvarelem přímo na pódiu Prima Love Stage na akci Dermacol Love…

1 rokem ago