Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Mungyo Watercolor Color Chip – recenze a první dojmy

Barvy, ne větší než notýsek, to jsou Mungyo Watercolor Color Chip. Novinka, která je na pultech jen pár dnů. A podle důvěrných informací od dodavatele pro ČR, se po nich vždycky jen zapráší.

Co je Color Chip?

Mungyo Watercolor Color Chip jsou ultra skladné a přenosné akvarely. Tady u nás, v českých akvarelových vodách, je to úplná novinka. Jestli ale trošku sledujete i zahraniční akvarelové dění, podobné výrobky – v jiném designu – jsou k mání už nějakou dobu od jiných značek.

Korejskou firmu Mungyo už ode mně z blogu znáte. Nabízejí široký sortiment výtvarných pomůcek pro umělce i pro školy a děti.

Nyní svůj akvarelový repertoár rozšířili o velmi malé a netradičně pojaté akvarely ve formě papírků pokrytých pigmentem. Na první pohled se balení příliš neliší od malého balení cestovních akvarelů.


Nejstarší barvy tohoto typu, Nicholson’s Peerless Watercolors jsou na trhu dokonce už od roku 1885! Původně byly vyvinuty pro kolorování černobílých fotografií.

Barevnost Mungyo Watercolor Color Chips

Sada obsahuje 12 velmi pěkně pigmentovaných barev, včetně krycí bílé a černé. Barevnost odpovídá základní sadě klasických barev Mungyo Watercolor, se kterými malujeme už roky na kurzech, a které si také často pořizujete pro vaše domácí malování.

Každá barva má svou vlastní kartičku, na zadní straně jsou uvedeny všechny potřebné informace o pigmentech, krytí a světlostálosti.

Kartičky s barvami jsou v krabičce volně ložené, můžete se je tedy seřadit podle svých preferencí. Pohromadě drží šikovným otevíracím kroužkem. Součástí je i malá, ale docela praktická paletka.

Jak malovat s Mungyo Color Chip?

Jestli trošku ovládáte techniku akvarelu, malovat se vám bude dobře i s tímhle typem barev. Stačí trošku navlhčit povrch kartičky a barva se uvolní.

Určitě bych doporučila barvy zkoušet a míchat na paletce. Osvědčilo se mi jí mít ji odepnutou po dobu malování.

Jak dopadla recenze Mungyo Watercolor Color Chip?

Ve světě akvarelu se pohybuju bezmála dvacet let a do ruky se mi dostaly různé podoby vodových barev. Co se týká pigmentace a komfortu práce, akvarely zn. Mungyo patří k těm lepším.

Plusy:

  • malé rozměry: 70 x 105 mm
  • nízká hmotnost
  • snadno je vložíte do cestovního skicáku
  • ideální pro malování drobných motivů a kolorování kreseb
  • nádherná pigmentace barev
  • vynikající světlostálost pigmentů
  • výborná mísitelnost
  • praktická paleta

Mínusy:

  • ne úplně snadná manipulace s mokrými „lístečky“
  • díky svému charakteru nejsou úplně vhodné pro malování velkých formátů
  • mokré barvy se mohou přilepit na zadní stranu předchozího „lístečku“ (když se to stane, je dobré barvu nechat zaschnout, po zaschnutí s ní můžete opět malovat)