DIY - vyrobte si

Proč vlastně začít malovat? Důvody, co vás přesvědčí!

Proč začít malovat, i když si myslíte, že malovat neumíte? Proč trávit čas něčím tak nepraktickým a nevěnovat se místo toho třeba úklidu nebo čemukoli jinému užitečnému?

Honí se vám hlavou tyhle myšlenky? Nebo tam někde hluboko zasunutá dřímá vzpomínka na dávno zapomenutou dětskou radost z hraní, zkoumání a objevování barevného světa?

Můžu vám tu vypisovat desítky důvodů, proč zkusit malovat nebo kreslit. Nejlepší ale bude, když vám popíšu svou cestu, proč jsem začala já. Možná se v tom také najdete.

akvarel a lettering

Jako malá jsem moc ráda malovala a kreslila. Byly to moje chvíle, kdy jsem si mohla utíkat do světa fantazie. Absolutně jsem si to užívala.

Při kreslení mi nevadilo, že neuběhnu tolik, co jiné děti, a zapomínala jsem při něm i na často bolestivé cvičení, které jsem musela denně kvůli postižení podstupovat.

Jak šel čas, malování šlo trošku stranou, vystudovala jsem střední i vysokou školu.

Malovala jsem si v ukradených chvilkách pro radost.

Velký obrat začal při prvním těhotenství, když jsem si koupila své první umělecké akvarelové barvy… a už jsem je neodložila :)!

proc zacit malovat

Pro mě bylo už od malička malování a kreslení formou arteterapie, i když jsem tenkrát vůbec nevěděla, že něco takového existuje! Dlouhé měsíce lázeňské léčby utíkaly rychleji.

Zjistila jsem docela rychle, že dokážu pro malování a kreslení nadchnout jiné, že tohle je můj dar. Přinášet lidem (i sobě) radost skrz setkávání u tvoření. (Je to neuvěřitelné, akvarel a spřízněné techniky vás učím už od roku 2013!)

kurz akvarelu akvarel s jitkou

5 důvodů, proč začít malovat:

  1. Malování pomáhá proti stresu: Je prokázané, že kreslení a malování odplavuje stres. Jasně, můžete si dopřát skleničku něčeho ostřejšího, ale… Ne nadarmo jsou tak oblíbené antistresové omalovánky! Proč i vy byste si nemohli malovat pro radost?
  2. Zvedne vám sebevědomí a zároveň se naučíte něco nového: Je jasné, že ze začátku budete možná chvilku hledat a učit se. Když ale počáteční fázi překonáte a vydržíte, ručím vám za to, že ze svých obrázků budete mít radost! Je jedno, jakou technikou budete malovat. Začněte třeba kreslit tužkou a postupně zkoušejte jiné techniky. Myslete na to, že nemusíte hned malovat ohromující mistrovská díla.
  3. Namalujete si obrázky pro sebe i své blízké: To je jedna z úžasných věcí! Nikde není psáno, že vaše obrázky musí zůstat zamčené někde v šuplíku. Hrdě je vystavte a obměňujte klidně podle sezóny a nálady. Většinu témat, co učím na kurzech, schválně vybírám tak, aby se v rámu na zdi skvěle vyjímaly, a nebo abyste je mohli použít jako motiv na dárečky pro své blízké.
  4. Hodnotně využijete čas a získáte prostor pro vyjádření emocí: Kdy jindy můžete své emoce jen tak pustit ven? Papír nebo plátno je k tomu ideální. Čas, který věnujete malování, je čas, který věnujete sobě, svému rozvoji a svému odpočinku. To přeci není ztracený čas, hlavně v téhle době!
  5. Získáte nové známé a můžete inspirovat ostatní: Nejen v online světě asi všichni rádi obdivujeme lidi, kteří umí něco zajímavého, něco, co třeba ani sami neumíme. Na sociálních sítích snadno najdete lidi, kteří mají podobné záliby jako vy. Tím, že své obrázky nasdílíte, snadno můžete inspirovat pro tvorbu ostatní. Ale nemusíme se držet jen online světa, zkuste někde říct, že malujete a hned zjistíte, jak moc lidí to zajímá!
za kreativni site IGTV live

Proč je důležité rozvíjet kreativitu si přečtěte zde.