Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Superior Cocktail Water Colour – recenze

Léto přeje akvarelu, to je jasné! Barvy na papíře krásně schnou a té inspirace kolem! I když jsem trošku skeptická k různým zlepšovákům na poli akvarelu, tahle sada Superior Cocktail Water Colour mě opravdu moc mile překvapila!

superior cocktail water colour

Kompletní akvarelová výbava pěkně po ruce

Jak možná víte z mých předchozích článků, nejsem zastáncem bezhlavého nakupování a i vám radím pořizovat si akvarelovou výbavu uváženě – v tom smyslu, že nemusíte mít velkou sadu barev úplně nejvyšší kvality, pokud si pro sebe chcete skicovat a akvarelem si krátit dlouhou chvíli.

Abych byla úplně upřímná, od sady Superior Cocktail Water Colour jsem zas tak moc nečekala. Nedokázala jsem dohledat žádné informace o použitých pigmentech, světlostálosti. Což samozřejmě hobby akvarelistovi vůbec nemusí vadit.

Pro mně, profesionála, který potřebuje zákazníkům garantovat nejvyšší kvalitu, to znamená, že barvy v žádném případě nepoužiji na zakázkovou tvorbu, kde dávám z ruky originál. V žádném případě mi to ale nebrání barvy používat na cestách do skicáře. A k tomu, myslím, tyhle barvy jsou přesně určeny.

Je vidět, že nad sadou někdo opravdu přemýšlel, aby vyvinul opravdu funkční cestovní řešení. Barvy jsou zabaleny v jednoduchém, ale praktickém plastovém pouzdře, které vaše zavazadlo ochrání od případných zbytků vody a mokrých barev.

V sadě najdete paletu, která dobře funguje a má celkem dost místa na míchání, houbičku, která je připevněna na suchý zip a dá se tedy prát!! A taky vodou plnitelný štětec.

Jaké jsou barvy v sadě Superior Cocktail Water Colours?

Sada obsahuje 25 barev. K orientaci v barvách poslouží barevné štítky, takže i ve složeném stavu máte docela dobrý přehled o barvách.

Jednotlivé barvy jsou značeny kódy tvořenými písmenem a číslicí. Značení nemá žádnou souvislost s mezinárodním značením pigmentů.

Barvy, značené kódem začínajícím na C – celkem je jich 12, bych považovala za klasické. Velmi podobné najdete třeba v cestovní sadě Mungyo Watercolor Color Chip, která také patří k ultraskladným akvarelům na cesty.

Mezi barvami značenými písmenem F najdete nádherně jemné pastelové tóny. Pěknou škálu fialkových a tyrkysových odstínů a hlavně přenádhernou fuchsiovou a růžovou typu „opera pink“ ( u renomovaných výrobců jde o barvu s pigmentem PR 122).

Barvy samotné jsou vlastně klasické strojově lisované akvarely uložené v nízkých přihrádkách. Jsou poměrně pěkně pigmentované a v kontaktu s vodou vláčné. Nemusíte je dlouho „dolovat štětcem“.

I když osobně „vodní“ štětce příliš v lásce nemám, ten, co je v sadě Superior Cocktail Water Colour, funguje celkem dobře, ani moc neprotéká. Na zadní straně sady najdete dokonce návod k jeho použití.

superior cocktail water colour

Plusy:

  • malé rozměry: 15 x 5 cm
  • nízká hmotnost
  • snadno je vložíte do zavazadla
  • ideální pro malování drobných motivů a kolorování kreseb
  • dobrá pigmentace barev
  • snadná práce s barvou
  • výborná mísitelnost
  • praktická paleta
  • houbička a štětec součástí sady

Mínusy:

  • naprosto chybí údaje o pigmentech a světlostálosti
  • díky svému charakteru nejsou úplně vhodné pro malování velkých formátů
  • orientace na praváky a držení v levé ruce při malování v plenéru – jako levačka jsem musela chvíli hledat ten „správný“ a pohodlný úchop v pravé ruce

Za barvy moc děkuji paní Lence.