Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Jaká je nejlepší paleta na akvarel?

Nejlepší paleta na akvarel je taková, která vám umožní dobré míchání barev a ještě něco navíc! Co? Na to se podíváme v dnešním článku.

Proč si pořídit paletu na akvarel

S otázkou, proč si vlastně pořídit paletu na akvarel, se setkávám prakticky na každém kurzu, který vedu. Je to vlastně logické, že tahle otázka padne: většina z nás malovala na základní škole vodovkami, a paní (ve mnoha případech ještě „soudružky“) učitelky nás obvykle žádné míchání barev ani práci s paletou neučily. Takže jsme barvy nabírali nemotornými štětci přímo z krabiček a divili se, že se nám malování nedaří a nelíbí. Není divu, že spousta z nás si až do dospělosti nese nechuť k malbě vodovými barvami.

Můžu vás uklidnit, se správně vybranou paletou jde malování mnohem, ale opravdu mnohem líp!

Co mi práce s paletou dá?

Především, získáte kontrolu nad barvami!

Pokud jste hrdými majiteli něčeho lepšího, než obyčejných vodovek, určitě nechcete promrhat potenciál barev, za které jste utratili nemalé peníze.

Na dobře vybrané paletě si můžete barvy nejen míchat, ale získáte přehled o tom, jak máte barvu naředěnou, jak bude, nebo nebude krýt.

Jakou paletu na akvarel si vybrat?

V první řadě zapomeňte na vizi umělce se štětcem za uchem, jak v ruce třímá dřevěnou paletu s hromádkami barvy. Dřevěná paleta je pro akvarel nevhodná. My potřebujeme něco delikátnějšího, něco, co jemné a tekuté barvy udrží na svém místě. Paleta musí být za každých okolností bílá! Jen na takové paletě posoudíte hloubku tónu a získáte představu, jak barva bude vypadat po nanesení na papír.

Paleta s prohlubněmi

Ve výtvarných potřebách narazíte na základní typy palet. Mohou se lišit podle materiálu i provedení.

Co mají ale všechny palety, kterým se budu dále věnovat, společného, je to, že mají bílý povrch a prohlubně. Prohlubně spolehlivě udrží i velmi naředěnou akvarelovou barvu na svém místě. Barvy se vám tedy neslijí do nevzhledné louže a nepomíchají navzájem. Paleta s prohlubněmi je naprosto nezbytná pro malbu tekutými akvarelovými barvami.

Materiál, ze kterého se palety na akvarel vyrábějí

  • Porcelán a bílá keramika – naprosto tradiční a dokonalý materiál. Barvy krásně drží na svém místě. Paleta se snadno čistí. Je ideální při malbě v ateliéru (doma). Podívejte se třeba na palety, které sama vyrábím.
  • Plastová paleta – lehká a snadno transportovatelná, cenově dostupná. Časem na ní začnou ulpívat stopy pigmentace.
  • Smaltovaná kovová paleta – obvykle je součástí balení akvarelových barev. Jde o vyklápěcí víka kovového boxu na akvarelové barvy. Stejně, jako na plastové paletě, i na smaltu časem začne ulpívat pigmentace.

Typy palet na akvarel

  • Otevřená – použít můžete jak koupenou paletu, tak různé nádobky, mističky, talířek…
  • Zavíratelná – obvykle bývá součástí hotové sady barev. Prakticky jde o vyklápěcí víka – ta mohou být plastová nebo kovová.
  • Prázdná plastová zavírací paleta – tento typ palety není u nás v ČR na trhu dlouho. Přihrádky v paletě si můžete naplnit akvarely z tub, ale můžete ji použít i po práci s barvami v pánvičkách. Velkou výhodou je, že se vám v ní barvy nezapráší.
paleta s prohlubněmi

Podle čeho si ještě můžete vybrat paletu na akvarel?

  • Velikost – požadavek na velikost palety je vždycky dost subjektivní, zaleží na tom, s jak širokou škálou barev pracujete, jak moc barvy mícháte a taky na tom, jestli chcete malovat převážně v interiéru, nebo jestli svou paletu budete nosit i ven (do plenéru)
  • Typ prohlubní – kulaté jamky, obdélníkové nebo čtvercové prohlubně – i tady je poměrně široký výběr. Osobně mám ráda kombinaci různých prohlubní na jedné paletě.
  • Snadná údržba – paleta by měla jít snadno vymýt. I když nemusíte nutně mýt paletu po každém malování. Generální očistu byste jí čas od času dopřát měli. Na špinavé paletě nikdy nenamícháte průzračně čisté barvy, které se v akvarelu tak moc cení.

Akvarelovou paletu užijete také při práci s tušemi, temperami, nebo kvašovými barvami.