akvarel s jitkou
Akvarel s Jitkou - techniky,  DIY - vyrobte si

Nebojme se akvarelu! Proč zkusit akvarel?

Možná přemýšlíte, čím se zabavit a vaše myšlenky sklouzly k akvarelu. Tuhle krásnou techniku teď vidíme skoro všude na sociálních sítích, spousta lidí s akvarelem začíná. Proč zkusit akvarel? Co vám může dát? Pojďme se na to společně podívat!

Akvarel je nejtěžší malířská technika

Tak, a je to tady. Vyděsila jsem vás? Nebojte se a čtěte dál!

Možná si říkáte, jí se to mluví, akvarel má v malíku. No, přátelé, není to úplně tak. Pravda je taková, že akvarel nadevšechno miluju, ale stejně k němu přistupuju s respektem.

On vám totiž nic neodpustí. Každá vrstva barvy, každý tah štětce je na papíře vidět a není možné je přemalovat. Je to dáno tím, že akvarelové barvy nemají plnou krycí sílu. To je na akvarelu zrádné, ale zároveň krásné a neopakovatelné!

Čím víc budete akvarelem malovat, tím víc se naučíte s touhle vlastností barev počítat. Časem to dostanete do ruky, věřte mi. Nemusí to být hned, ale časem se to poddá. Je to stejné, jako u čehokoli jiného. Trénink dělá mistra. Píšu o tom ve článcích, zdůrazňuju to v návodech pro časopis Kreativ a do svých žáků to hustím horem dolem na kurzech.

proc zkusit akvarel

Malovat jen pro radost?

Teď se vrátím v čase o pěkných dvacet let zpátky, do doby, kdy jsem pro sebe objevila akvarel. Seděla jsem doma s rizikovým těhotenstvím a hledala něco, čím bych si ukrátila čas. Měla jsem amatérské zkušenosti s malbou akrylem, kresbou a dalšími výtvarnými technikami, ale chtěla jsem něco jemného, snadno provozovatelného doma, s čím bych si mohla tak trošku hrát. No a vyhrál akvarel! Strašně moc mě bavily ty první nesmělé kroky a seznamování s technikou. Pro představu, tenkrát nebyl akvarel ani zdaleka tak populární, jako je teď. Nebyly žádné návody, videa, v knihkupectví jsem našla jednu! knihu o akvarelu, takže jsem si všechno musela pěkně osahat sama. A bylo to moc fajn!

Netlačte na pilu, ze začátku si víc hrajte a malujte pro radost. Neusilujte hned o dokonalé výsledky. Ten proces objevování a zkoumání možností je k nezaplacení.

Akvarel jako hobby může být ideální! Pojďme se podívat na důvody, které vás možná přesvědčí. Vezmeme to pěkně popořadě a začneme těmi praktickými důvody a zároveň vám odpovím na nejčastější dotazy, které mi často posíláte.

Proč tedy zkusit akvarel?

Stačí vám málo

Vážně. Na začátek si vystačíte i se skromnou výbavou, která vás nemusí zruinovat. Úplně první kroky můžete podniknout se školními vodovkami. Principy práce jsou úplně stejné. Vodovky mají ovšem své limity, takže časem určitě zatoužíte po něčem trošku lepším. Vybírat můžete mezi akvarely různých značek a kvalitativních úrovní.

Vyzkoušela jsem spoustu značek akvarelových barev a i když se mně často ptáte, které z akvarelů jsou nejlepší, musím opět zopakovat, že to není ani tak o barvách a pomůckách, jako o ruce, která je vede.

To, jak budete v akvarelu dobří, záleží na vašem talentu, píli i vytrvalosti. Mám pár velmi šikovných studentek akvarelu, které si zpočátku připadaly velmi neohrabané a v současné době malují nádherně!

Podle čeho vybrat ty nejlepší akvarelové barvy? Přečtěte si můj průvodce, který vám může pomoct při rozhodování.

zkusit akvarel

Ideální na malování doma

Jak jsem psala v úvodu, s akvarelem jsem začala v době, kdy jsem trávila víc času doma. V podobné situaci se teď nachází velká většina z nás a já všema deseti hlasuju pro akvarel! Nebojte se ho zkusit!

Barvy nezaberou moc místa, nezapáchají, snadno schnou. Výborně se čistí, a to jak z pracovních ploch, tak i oblečení. To je ideální hlavně v situaci, kdy máte doma děti a chcete zabavit i je.

Návody na malbu akvarelem pro začátečníky (i děti) pravidelně zveřejňuji na instagramu a You Tube.

Ideální na cesty

Krabička s barvami se snadno vejde i do větší kapsy a v zavazadle nezabere příliš místa. Snadno si je vezmete třeba na vycházku do parku, botanické zahrady nebo třeba k babičce. Akvarelem se dá rychle skicovat a nebo můžete malovat velmi detailně.

akvarelové barvy

O cestování s akvarelem jsem sepsala několik článků, ve kterých se dozvíte všechno potřebné o pomůckách:

Variabilní technika

Akvarel je neuvěřitelně variabilní, můžete s ním namalovat cokoli a v jakémkoli stylu. Je proto velmi oblíbenou technikou mezi ilustrátory. Ilustrace tvořené akvarelem najdete jak v dětské literatuře, tak i v odborných textech. Parádně vypadá v kombinaci s tužkou, pastelkami, nebo fixem. Úžasně se doplní třeba i s kaligrafií nebo tušovou malbou sumi-e!

Vyberte si ten pravý styl akvarelu právě pro vás!