nejlepší akvarelové barvy
Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Jak vybrat ty nejlepší barvy na akvarel?

Jaké akvarelové barvy jsou nejlepší? Jaké bych doporučila pro začátečníka?

Takové a podobné otázky dostávám dnes a denně do pošty, do zpráv na instagramu nebo facebooku.

I přes svou dvacetiletou praxi s akvarelem si troufám říct, že se ani zdaleka nedá určit, které barvy na akvarel jsou ty nejlepší právě pro vás. Pojďme se na to společně podívat.

Podle čeho vybrat barvy na akvarel?

Hledisek, podle kterých si můžete vybírat akvarelové barvy, je hned několik, třeba vás napadnou ještě nějaká další:

  • Chci nakupovat na internetu nebo mám možnost nákupu v kamenné prodejně?
  • Mám omezený rozpočet nebo mě finance nelimitují?
  • Jsem začátečník nebo už mám nějaké zkušenosti s akvarelem?
  • Chci se akvarelu věnovat profesionálně?
  • Jaké motivy chci malovat?
  • Chci akvarel brát také na cesty?
  • Dávám přednost pevným barvám nebo klidně zkusím i barvy v tubě?
  • Chci si poskládat svou vlastní sadu barev?
  • Sledujete nějakého výtvarníka (blogera) a chcete používat stejné barvy (pomůcky) jako on?
nejlepší akvarely

Jak jsem si svoje první barvy na akvarel vybírala já

Když jsem se v roce 2000 rozhodla, že se začnu učit akvarel, první, co jsem udělala, bylo to, že jsem si vzala vodovky, co jsem měla doma a začala trénovat s nimi. Šlo o kvalitní vodovky, a tak práce s nimi nebyla úplně špatná.

Jak jsem se v malování zlepšovala, postupně jsem narážela na limity vodovek. Podotýkám pro pořádek, že před dvaceti lety byla situace na akvarelové scéně úplně jiná. Ve výtvarných potřebách (Praha) se dalo koupit jen pár značek akvarelových barev, s internetovými návody a spoustou knih o akvarelu se vůbec nedalo počítat. Jako samouk jsem si sehnala jednu! českou knihu o akvarelu a podle té jsem se začala učit. Víceméně cestou pokus – omyl jsem si postupně vybudovala svůj styl a i metodiku, kterou úspěšně používám na kurzech.

Nákup neuspěchejte

Svůj první nákup opravdických akvarelových barev si dodneška pamatuji! Byla jsem docela v šoku, že barvy můžou stát tolik!

Moje první barvy byly české značky Umton a maluji s nimi vlastně dodnes. Pořídila jsem si parádní sadu ve dřevě s porcelánovou paletkou. Na akvarely Umton panují různé názory, každopádně jde o kvalitní umělecké akvarely a osobně znám několik výborných akvarelistů, kteří Umtony malují a nedají na ně dopustit.

Přikupujte po částech

Postupně jsem svou výbavu doplnila o cestovní sadu holandských akvarelů Van Gogh. Výrobcem je značka Talens.

Talens vyrábí několik kvalitativních stupňů akvarelových barev. Chtěla bych upozornit, že nyní, v roce 2020, obměnili balení akvarelů a v tom typu pouzdra, co mám sadu já, nenajdete nově už studentské/umělecké (a opravdu velmi kvalitní) akvarely Van Gogh, ale jen začátečnickou kvalitu TALENS ART CREATION WATERCOLOUR

V současné době prožíváme doslova akvarelový boom!

Všichni chtějí malovat akvarelem, výrobci samozřejmě na tuto situaci reagují a chrlí stále nové odstíny a nové sady sady akvarelových barev. Vznikají nové značky a můžete si dokonce pořídit i opravdu ručně vyráběné malosériové sady akvarelových barev.

Jestli si chcete čas od času namalovat nějakou akvarelovou malůvku, třeba tak oblíbené květinové věnečky nebo podobné drobnosti, a nechcete moc utrácet, kvalitní vodovky vám v pohodě dobře poslouží.

akvarelové barvy

Je opravdu tak důležité mít ty nejlepší barvy na akvarel, jaké to vlastně jsou?

Možná vás zklamu, ale úplně o barvách to není. Je to o ruce, která štětec vede.

S trochou nadsázky studentům říkám, že nejlepší barvy na akvarel jsou takové, které máte v tu danou chvíli doma a můžete s nimi hned malovat!

I když si teď tak trošku „střelím do vlastních řad“, dejte si pozor i na recenze a doporučení, která můžete číst různě na internetu. Velmi totiž záleží na tom, kdo recenzi a radu uděluje. Důležité je si uvědomit, že každá recenze (pokud nejde o placenou spolupráci) je velice subjektivní. Vždycky se v ní odrážejí zkušenosti a preference recenzenta.

Pro někoho, kdo maloval jen špatnými a drobivými vodovkami s mizernou pigmentací, jsou v podstatě „nejlepší“ jakékoli kvalitnější akvarely. Takový člověk je samozřejmě nadšený z toho, že barva jde štětcem dobře nabrat, je sytější… Nemá ale objektivní srovnání a povědomí o tom, co je vlastně známkou kvality akvarelových barev.

akvarelové barvy

Čeho si všímat při výběru akvarelových barev

  • kvalita a značení pigmentů
  • světlostálost
  • krytí/transparentnost
  • další vlastnosti pigmentů (např. granulace)
  • renomé výrobce

Protože je tolik možností, jaké barvy si koupit (a utratit za ně opravdu nemalé peníze), u mně na kurzech si vždy vyzkoušíte několik pečlivě vybraných značek akvarelových barev. Každá z nich je vyráběna dle jiné receptury a má proto jiné vlastnosti.

Máte tak unikátní možnost vyzkoušet si, co právě vám nejvíce vyhovuje. Protože, i tady stále platí: Tisíc lidí, tisíc chutí.

V některém z dalších článků se k výběru a srovnání konkrétních akvarelových značek ještě vrátím.

Aby vám žádný článek neunikl, přihlaste se k odběru novinek a získejte návod na malbu v pdf do mailu zdarma!